Hlavní obsah

Polský Turów má další problém. U EU si po Češích stěžují i Němci

Právo, Michael Polák

Evropská komise (EK) se bude muset vypořádat už s druhou stížností týkající se rozšíření těžby hnědého uhlí v polském příhraničním dole Turów. Po stížnosti, kterou vloni podal Liberecký kraj, se teď na EK obracejí také Němci. Konkrétně představitelé Žitavy, někteří členové saského zemského sněmu, zástupci Zhořelce (Görlitz) i obyvatelé žijící v blízkosti dolu na německé straně.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

Německá stížnost se věnuje zejména dopadům těžby na podzemní vody a souvisejícím propadům terénu a škodám na nemovitostech a také porušením procesních práv německých obyvatel.

„Je to důležitý krok, německá strana je postižena dopady těžby i procesními porušeními obdobně jako Česko,“ uvedla Petra Urbanová, právnička organizace Frank Bold, která v boji proti rozšíření těžby pomáhá po právní stránce také Libereckému kraji.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Polský hnědouhelný důl Turów

„Dlouho nebylo jasné, jaké dopady na Německo bude těžba přesně mít, protože polská dokumentace EIA má zásadní nedostatky a rozsáhlý expertní posudek se podařilo vyhotovit až na podzim loňského roku. V návaznosti na alarmující závěry tohoto posudku tak nyní místní zástupci na německé straně přicházejí s vlastní stížností k Evropské komisi,“ dodala Urbanová.

Zlom v kauze Turów. Čechům dala za pravdu Evropská komise

Ekonomika

Na české straně podal obdobnou stížnost už vloni Liberecký kraj. Následně byl podán také oficiální podnět České republiky na polské porušování evropského práva. Evropská komise se zatím vyjádřila pouze ke druhému podnětu, na jehož základě Česko nyní připravuje žalobu k Soudnímu dvoru EU. Stížnost Libereckého kraje zatím vypořádána nebyla.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Rozšiřování hnědouhelného dolu Turów se má přiblížit k české hranici.

Německá strana také zvažuje možnost, že oficiálně přistoupí k aktuálně připravované žalobě České republiky v řízení před Soudním dvorem EU. Aby k tomu však mohlo dojít, musela by se kauzou zabývat německá spolková vláda, nikoli jen ta saská vláda, která kauzu nyní řeší.

„Do případného řízení před soudem by však mohla přistoupit alespoň Evropská komise, která už porušení práva v této kauze sama konstatovala” doplnila Petra Urbanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám