Hlavní obsah

Polsko peníze z EU nepotřebuje, tvrdí guvernér národní banky

Právo, PM
Polsko

Polsku kvůli dlouhodobému porušování nezávislosti justičních orgánů, ale i svobody médií hrozí, že přijde o prostředky na obnovu a rozvoj země z fondů Evropské unie. Adam Glapiňski (71), šéf Národní banky Polska (NBP), v této souvislosti prohlásil, že Polsko od EU žádné peníze nepotřebuje.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Národní banky Polska Adam Glapiňski

Článek

„To svět si chce půjčovat od nás. Bez prostředků Unie, kterými se nás nyní snaží vydírat, si sami dokážeme zajistit dynamický rozvoj. O to spíš, že část těchto prostředků je půjčka a my si můžeme půjčovat, kde chceme a kolik chceme. Každý nám peníze bez problémů poskytne,“ prohlásil Glapiňski.

Kompetence EU mají své hranice, hájil Morawiecki rozhodnutí polského ústavního soudu

Evropa

„Guvernér Glapiňski zřejmě zapomněl, že Polsko má v současnosti nejnižší investice za posledních 30 let a že jen v roce 2020 podle Nejvyššího kontrolního úřadu stoupl polský dluh o 200 miliard zlotých (asi o jeden bilion 120 mld. Kč) čili o částku, jakou představovaly prostředky z Fondu obnovy určené pro Polsko,“ podotkl ekonom Witold Orlowski.

Polský ústavní soud nedávno zpochybnil slučitelnost částí unijních smluv s polským právem. Evropský parlament (EP) se usnesl, že premiér Mateusz Morawiecki pouze zneužívá soudnictví ve svůj politický prospěch. EP vyzval Evropskou komisi, aby neschválila zemi finance z mimořádného fondu obnovy, a požaduje i proces, který by měl Polsko připravit o peníze, jejichž poskytování je vázáno na respektování vlády práva.

Rutte navrhne zmrazit Polsku peníze z EU

Evropa

Naopak by měla Komise zajistit, aby o peníze nepřišli Poláci, kteří financují projekty z evropských fondů, a peníze by se k nim měly dostat napřímo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám