Hlavní obsah

Polsko nahonem uvažuje o zavedení eura

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rozhodnutí Británie, kterou polská konzervativní vláda považovala do poslední chvíle za nejbližšího spojence v Evropské unii, zavládly ve Varšavě panika a chaos. Euroskeptická vláda Práva a spravedlnosti (PiS) se navíc vylekala, že Unie teď výrazně posílí eurozónu, a Polsko, které se jí dosud vyhýbalo jako čert kříži, spadne do třetí evropské ligy a jeho vliv na dění v EU pronikavě poklesne.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Článek

Ve snaze tomu zabránit Varšava uvažuje o rychlé výměně zlotého, poměrně pevně vázaného na britskou libru, za euro. Zlotý dlouhodobě ztrácí hodnotu a jen v pátek vůči euru oslabil o dalších sedm procent.

„Polsko by mělo urychleně vstoupit do eurozóny,“ šokoval všechny ministr zahraničí Witold Waszczykowski s tím, že na dnešek svolává do Varšavy summit ministrů zahraničí zemí EU, které nebyly pozvány na schůzku šéfů diplomacie šesti zakládajících států.

V Británii pracuje takřka 900 tisíc Poláků, z nichž 400 tisíc méně než čtyři roky. Teď jim hrozí, že se zřejmě budou muset vrátit domů nebo se jejich finanční situace radikálně zhorší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám