Hlavní obsah

Polsko možná koupí letouny L-159

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Aero Vodochody má další naději, že se najde zájemce o letouny L-159. Několik desítek jich možná odebere Polsko. Země plánuje postavit do roku 2006 společnou výcvikovou základnu pro piloty nadzvukových stíhaček pro země Visegrádské čtyřky, tedy Polsko, Maďarsko, Českou republiku a Slovensko.

Foto: Jiří Smutný

Herečka Helena Čermáková, režisér Martin Čičvák a herec Zbyšek Humpolec na tiskové konferenci

Článek

Podzvukové stíhačky Aera Vodochody by tu sloužily jako výcviková letadla. Informaci přinesl Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Mluvčí vodochodské továrny Vítězslav Kulich informace potvrdil. "Polské výcvikové centrum, to je záležitost polské strany, ke které se nemůžeme blíže vyjadřovat. Pokud bude mít polská strana zájem o naše služby, jsme připraveni spolupracovat a probíhají akce v tomto smyslu. Jedná se o výcvikovém programu, který je založen na L-159," řekl Radiožurnálu.  

Snaha prodat stíhačky

Polsku by se L-159 mohly hodit právě proto, že nakupuje od USA stíhačky F-16, které mají podobně vybavený kokpit.

Aero Vodochody se letouny L-159 snaží už několik let neúspěšně prodat do nejrůznějších zemí. Zatím žádná je ale nekoupila a jediným odběratelem letadel zůstává česká armáda. Ta si jich objednala 72, potřebuje jich ale jen 24. Zbytku se chce zbavit.

V posledních měsících projevily předběžný zájem o L-159 Egypt a Izrael. Už dříve to byla například Indie, která ale nakonec dala přednost britským letadlům Hawk.

Letouny ale provázely i jiné aféry. Nejprve zbrojovka zpozdila jeho dodávky pro českou armádu a posléze si piloti začali stěžovat na technické problémy letounu.

Na konci roku 2001 armáda dokonce na nějaký čas lety L-159 zakázala. Důvodem bylo přerušování signálu mezi hlavním řídicím počítačem motoru a tzv. černou skříňkou letounu.

Reklama

Související témata:

Související články

Do práce běžky, z práce pak pěšky

Sněhové závěje, přetrvávající sněžení a mráz. Zejména mimo hlavní tahy zažívají řidiči spousty problémů s bílou nadílkou. Zážitek jednoho Plzeňana ovšem...

Vojáci zruší zákaz létání na L-159

Nejspíš už v pátek obnoví česká armáda létání na bitevnících L-159, jež bylo zastaveno kvůli únorové tragické nehodě zkušeného pilota ve vojenském prostoru...

Vojáci lamentují nad poruchovostí L-159

Vojenští letci jsou podle informací Práva naštvaní na velkou poruchovost bitevníků L-159 dodávaných české armádě společností Aero Vodochody. Letoun je podle...

Výběr článků

Načítám