Hlavní obsah

Polské sušenky obsahují jed na potkany, vyvážely se i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Brno
Aktualizováno

Do sušeného mléka obsaženého v sušenkách polského výrobce Magnolia se zatím z nezjištěných důvodů dostal jed na potkany. Podle agentury PAP, která se odvolává na mluvčího polské hygienické služby, se část kontaminovaných výrobků dostala do zboží vyváženého do čtyř evropských zemí včetně Česka.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nebezpečné sušenky z Polska

Článek

Jed se údajně dostal do sušeného mléka ve výrobně Rokitnianka v obci Szczekociny na jihu Polska. Upozornění, které firma Magnolia vyslala i do evropského systému rychlého varování RASFF, se týká sušenek vyrobených po 22. listopadu 2012. Distribuce kontaminovaného zboží ze skladů firmy Magnolia v Lubsku na západě Polska byla podle vedení firmy zastavena.

Šest druhů výrobků firmy Magnolia s otráveným mlékem bylo již nicméně odesláno do polské distribuční sítě a tři vyvezeny do Česka, Slovenska, Německa a Litvy. Jde údajně o některou z obchodních značek Stilla Dolce Cocoa Rolls, Vanilla wafles, Wafle MAX, Poesia Milk Cream či Weiner Eiswaffel. Kauzy se ujali vyšetřovatelé polské prokuratury, kteří se snaží zjistit původce otravy.

Jak uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva, v sušeném mléce byly objeveny granule, které svým vzhledem silně připomínají jed na hlodavce. "Podle informací poskytnutých výrobcem je jedním z odběratelů potenciálně kontaminovaných výrobků i společnost Kaufland Česká republika," sdělil Kopřiva.

Kaufland proto musí neprodleně stáhnout z prodeje oplatkové trubičky Stilla Dolce Cocoa Rolls v balení 2 x 50g s označeném doby minimální trvanlivosti 4. 7. 2013 a 8. 8. 2013. "V současnosti společnost Kaufland stáhla 722 kusů sušenek z pultů prodejen a dalších 2070 kusů zadržela ve skladech,"doplnil Kopřiva s tím, že spotřebitelé by rozhodně tento výrobek neměli konzumovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám