Hlavní obsah

Polské kuřecí objevené na Pardubicku překročilo limit pro antibiotika trojnásobně

Praha
Aktualizováno

Kuřecí maso z Polska, na které ve čtvrtek upozornila Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s nálezem přesně nezjištěné antimikrobiální látky, obsahovalo trojnásobně vyšší než povolené množství antibiotika doxycyklinu. Uvedl to mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: SZPI

Kuřecí stehenní řízky s nadměrným množstvím antibiotik

Článek

Jak Duben vysvětlil, tento lék se používá v chovech drůbeže k léčení onemocnění dýchacího ústrojí. Vyšetření a následnou analýzu provedli ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě.

Nadlimitní množství doxycyklinu bylo zjištěno v Pardubickém kraji v zásilce 1200 kilogramů mražených stehenních řízků polské firmy. [celá zpráva]

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) byly kuřecí stehenní řízky s nadlimitním množstvím antibiotik prodávány v pardubické prodejně JIP východočeská, a.s. Firmě zboží dodával podnikatel Pavel Vodička z Jaroměře, pochází od polského výrobce ALMA Sp. z o.o.

Nadlimitní množství léku bylo podle mluvčího SVS zjištěno ve třech z šesti odebraných vzorků. SZPI překročení limitu zjistila u dvou ze šesti podvzorků. „S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení sankce,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zatím jediný pozitivní výsledek

„Je to zatím jediný pozitivní výsledek v rámci mimořádné kontrolní akce zaměřené na drůbeží maso a výrobky, kdy bylo odebráno přes 100 vzorků ze zásilek z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Holandska a Brazílie,“ sdělil Duben

Pokud se zjistí zbytky antibiotik nad hodnotu stanovených maximálních limitů, svědčí to podle Dubna zpravidla o tom, že nebyla ochranná lhůta dodržena a potravina je nepoživatelná a musí se zlikvidovat.

„Jinak by konzumace potravin s nadlimitními zbytky antibiotik přispívala k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí a tím by se antibiotická léčba stávala postupem času méně účinnou,“ zakončil mluvčí.

Reklama

Související články

Polští farmáři dopují zvířata antibiotiky

Navzdory tomu, že Evropská unie přísně zakázala krmení zvířat antibiotiky, v Polsku se tak děje ve velkém. Zjistila to reportérka televize TVN 24, která se půl...

Výběr článků

Načítám