Hlavní obsah

Polské bezlepkové křupky obsahují lepek, zjistila inspekce

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před polskými bezlepkovými křupkami. Potravina může být zdraví škodlivá. Celiaci, kteří by křupky snědli, si mohou vážně poškodit zdraví. Navzdory ujištění na obale, že potravina neobsahuje lepek, jej ve skutečnosti obsahuje.

Foto: SZPI

Polské bezlepkové křupky obsahovaly lepek.

Článek

Nebezpečným výrobkem jsou "Kukuřičné křupky, bezlepkový výrobek, 100g, doba minimální trvanlivosti: 09 2012, země původu: Polsko". Produkt nevyhověl z hlediska přítomnosti lepku, který byl analýzou v odebraném vzorku zjištěn v množství 31,6mg/kg.

Tím, že je produkt nabízen spotřebitelům jako bezlepkový a lepek obsahuje, byla potravina vyhodnocena jako škodlivá pro zdraví.

Dovozce, REJ s.r.o. Planá nad Lužnicí, na příkaz inspekce výrobek stahuje od svých odběratelů. Seznam maloobchodních prodejců dovozce připravuje. Lepek je významný alergen a jeho nevědomé požití celiakem může vyvolat vážné zdravotní komplikace.

„Vzhledem ke skutečnosti, že po celou dobu distribuce našich bezlepkových kukuřičných výrobků je přísně hlídaná jejich výroba a použité suroviny a veškeré pravidelně prováděné laboratorní zkoušky deklarují obsah lepku méně než 5mg/1kg, s výsledy pouhého jednoho měření se neztotožňujeme,“ uvedl obchodní ředitel společnosti REJ Ondřej Karásek s tím, že zadali kontrolní vzorky do akreditované laboratoře a čekají na výsledek.

Karásek nesouhlasí s označením výrobku jako zdraví škodlivého a nebezpečného.

Podle odhadů je v České republice 40 000 – 50 000 pacientů s celiakí, celoživotní intolerancí lepku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám