Hlavní obsah

Polská banka PKO si dělá zálusk na ČSOB, KBC o prodeji ale neuvažuje

Vratislav
Aktualizováno

Pokud by belgická bankovní skupina KBC uvažovala o prodeji tuzemské ČSOB, o kupce by podle všeho nemusela mít obavu. Největší polská banka PKO BP prostřednictvím svého šéfa Zbigniewa Jagiella uvedla, že v souvislosti s možnou expanzí na český a další okolní trhy uvažuje o koupi právě ČSOB. KBC však ČSOB prodat nehodlá.

Článek

„Omezujeme náš zájem na trhy geograficky blízké. Uvažujeme o českém trhu a v tomto kontextu myslíme na možný prodej ČSOB ze strany společnosti KBC,“ sdělil Jagiello podle agentury Reuters.

„Není (ČSOB) na prodej. Je to náš základní trh, jedna z našich základních součástí,“ reagoval vzápětí mluvčí KBC.

KBC v roce 2010 chtěla uvést na burzu 30-40 procent akcií ČSOB, od tohoto záměru ale v roce 2011 ustoupila. Mezitím se objevily spekulace o možném přímém prodeji ČSOB nebo její části, ty ale skupina popřela. Prodej části ČSOB na burze si Evropská komise stanovila jako jednu z podmínek pro to, aby belgické bance umožnila v době finanční krize čerpat státní pomoc ve výši asi sedmi miliard eur (zhruba 181 miliard korun).

ČSOB patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

PKO se na svém domácím trhu zaměřuje na očekávaný prodej polské banky Millenium portugalskou skupinou Millennium bcp. Jagiello se zmínil i o zájmu PKO o případnou koupi polské divize švédské banky Nordea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám