Hlavní obsah

Polovina klientů zkrachovalé CK Globtour už je doma

PRAHA

Většina klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Globtour se v neděli vrátila zpět do země. Česká podnikatelská pojišťovna, u níž byla cestovka pojištěna proti úpadku, dopravila do ČR 76 lidí. Zbylých 69 přijede v úterý. Ostatní ze 187 lidí, které Globtour v zahraničí nechal, si dopravu zajiš´tují sami. Lidé byli na dovolené v Chorvatsku, Černé Hoře, Tunisu, Mallorce, Španělsku a v Itálii.

Foto: MotoSurf
Článek

V úterý by se také mělo vrátit dalších 188 klientů liberecké cestovní kanceláře tm Travel market, která zkrachovala před týdnem. Vrací se tak až poté, co dovolenou řádně dokončili. Další 24 klientů přiletí ještě v pátek.

Peníze dostanou všichni klienti

Hned o víkendu se objevily informace, že obě cestovní kanceláře byly pojištěny na nízkou částku a především klienti liberecké cestovky tm, by nemuseli peníze vidět. Pojišťovna totiž většinu sumy vyčerpá na náklady na zajištění návratu z dovolené a na vyplacení těch, co na dovolenou nestačili odjet, jí peníze nezůstanou. Mluvčí pojišťovny Tereza Fricová to ale odmítá.

"U klientů Globtouru je reálná šance, že dostanou zpět sto procent peněz," uvedla.

V případě tm - Travel Market bude podle ní záležet na tom, jak skončí vyšetřování, protože ČPP podala na její majitele trestní oznámení. Důležité bude také to, kolik klientů se přihlásí. "Vylučuji, že nedostanou nic, ale přesnou částku zatím neznáme," podotkla.

Krach Gloubtouru

Jedna z největších CK v ČR Globtour v pátek vyhlásil úpadek kvůli finančním problémům. Proti úpadku je pojištěna u České podnikatelské pojišťovny.

"Důvodem krachu je platební neschopnost," řekl Novinkám mluvčí ministerstva pro místní rozvoj František Tlapák.

Kancelář měla podle něj problémy už delší dobu, její mateřská firma se sídlem ve slovinské Lublani jí ale podle ředitele české pobočky Globtouru Igora Fakina odmítla pomoci. Kanceláři nevyšla vstříc ani Česká podnikatelská pojišťovna.

Problémy byly už dříve

Před čtrnácti dny odmítla autobusová společnost Český národní expres odvézt klienty Globtouru do Chorvatska. Cestovka jí totiž dlužila značnou část peněz. Podle informací deníku Právo byly dluhy až dva milióny korun.

Nakonec se ale přepravce s kanceláří dohodl a klienti odjeli s hodinovým zpožděním. V pátek už letecká společnost Travel Service neodbavila klienty, kteří s ní měli odletět do Černé Hory. Také kvůli dluhům, které u ní Globtour má.

Anketa

Cestujete na dovolenou s cestovní kanceláří?
Ano
51,4 %
Ne, raději jezdím na vlastní pěst
48,6 %
Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Reklama

Související články

Řada cestovek je stále bez pojištění

Na českém trhu stále fungují cestovní kanceláře, které by v případě finančních potíží nebyly schopny své poškozené klienty odškodnit. V České republice...

Výběr článků

Načítám