Hlavní obsah

Polovina Čechů jí prošlé potraviny, tvrdí průzkum

Novinky, tov

Více než polovina Čechů (53 procent) někdy spotřebovává potraviny po skončení doby minimální trvanlivosti. Asi 48 procent lidí jí tyto potraviny i po skončení doby použitelnosti, tedy datu uvedeném v označení „spotřebujte do”, u potravin, které se rychle kazí. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v úterý zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jen necelá pětina tázaných uvedla, že potraviny po skončení doby použitelnosti nekonzumuje nikdy. Při nákupu se podle trvanlivosti potravin častěji rozhodují k nákupu ženy než muži a lidé s vyšším vzděláním.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se minimální trvanlivostí označují trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, konzervy nebo sušenky. Je možné je bezpečně sníst i po uplynutí uvedeného data, pokud jsou patřičně skladovány a nemají porušený obal. Nejsou závadné, ale nelze ručit za jejich chuťové a výživové kvality.

Naproti tomu značení "spotřebujte do" čili doba použitelnosti se udává u rychle se kazících potravin. Později nejsou považovány za bezpečné a mohou být zdravotně závadné. Přesto 48 procent lidí takové potraviny konzumuje. Průzkum ukázal, že lidé uvedená označení mnohdy zaměňují.

Čtvrtina lidí jídlo nevyhazuje

Existuje i skupina potravin, které nemusí být označeny ani datem minimální trvanlivosti, ani datem použitelnosti. Mezi takové potraviny je řazeno čerstvé ovoce a zelenina, houby, lihoviny, víno, žvýkačky nebo ocet.

Průzkum CVVM se věnoval také plýtvání potravinami. Za velký celospolečenský problém to označily dvě pětiny tázaných. Přes polovinu lidí uvedlo, že nevyhodí více než desetinu koupených potravin. Necelá čtvrtina uvedla, že jejich domácnost potraviny nevyhazuje.

Podle odhadů se v ČR vyhodí až 25 kilogramů potravin na obyvatele ročně, uvedla agentura ČTK. Jedná se asi o 6,4 procenta celkové produkce potravin, což je ve srovnání s jinými státy EU relativně málo.

Anketa

Konzumujete prošlé potraviny?
Ano
55,2 %
Ne
26,2 %
Občas
18,6 %
Celkem hlasovalo 3495 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám