Hlavní obsah

Pokud se Skotsko osamostatní, Británie převezme státní dluh

– Londýn

Jestliže by se Skotsko osamostatnilo, převezme Británie celý státní dluh. Prohlásila to podle agentury Reuters britská vláda. Toto oznámení má uklidnit trhy před zřejmě značně bouřlivou kampaní.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Britská měna

Článek

Vláda Velké Británie oznámila, že splní závazky vyplývající ze státního dluhu ve výši 1,2 biliónu liber. Stane se tak v případě, že se Skotové v letošním referendu o nezávislosti země vyjádří pro své osamostatnění. Tím by zároveň skončilo 307 let staré spojenectví mezi Anglií a Skotskem.

Lídr Skotské národní strany Alex Salmond řekl, že Skotsko bude ochotné splatit část dluhu, pokud nově nezávislý stát získá podíl na majetku Velké Británie, včetně zachování britské libry. Dodal, že britská centrální banka by měla zůstat jejich věřitelem.

Členové britské vlády jsou nicméně k měnové politice Británie fungující na území nezávislého Skotska značně skeptičtí.

Britský dluh

Britský čistý dluh činil ke konci loňského roku 1,2 biliónu liber a předpokládá se, že do roku 2017 se navýší na 1,6 biliónu liber. Skotská vláda odhaduje, že bude muset uhradit z tohoto dluhu okolo 100 miliard liber.

Salmond tvrdí, že by nezávislost mohla osvobodit pět miliónů skotských občanů od desítek let plných ekonomické korupce. „Britská vláda by měla dobře zvážit akceptování naší nabídky,“ řekl Salmond.

„Například by měli poslouchat názory drtivé většiny anglických občanů, které vyplývají z průzkumu veřejného mínění, že je dobré udržet společnou měnu,“ dodal Salmond.

Britský premiér David Cameron, který je ve Skotsku velice nepopulární, odmítl debatovat se Salmondem o nezávislosti Skotska. „Obě strany musí stvrdit očekávání, že nezávislé Skotsko bude mít odpovědnost za férové a přiměřené plnění krátkodobých závazků. To je ta správná cesta,“ řekl Cameron.

Reklama

Výběr článků

Načítám