Hlavní obsah

Pokles tržeb v obchodech se v květnu téměř zastavil

Novinky, bož

Meziroční pokles maloobchodních tržeb se v květnu v podstatě zastavil. Bez očištění o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu poklesu o 0,7 procenta, při očištění zaznamenaly tržby dokonce meziroční růst o 2 procenta. Největší růst zaznamenaly tržby e-shopů.

Foto: Novinky

Růst maloobchodních tržeb

Článek

„Pokles tržeb zaznamenal prodej pohonných hmot a prodej potravin, naopak prodej nepotravinářského zboží se meziročně zvýšil o 2,6 procenta. Vyšší tržby vykázal zejména prodej prostřednictvím internetu a také prodej výrobků pro domácnost,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

E-shopům a zásilkovým službám rostly tržby meziročně o 33,6 procenta. Prodejny výrobků pro domácnost zvýšily tržby o 15,2 procenta. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin vzrostly o 0,2 procenta, naopak ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 29,2 procenta.

Pokles v gastronomii a cestovním ruchu pokračuje

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler nicméně upozorňuje, že zastavení poklesu tržeb se netýká služeb. „Zatímco tržby v maloobchodě příznivě překvapily, květnové tržby ve službách setrvaly ve dvouciferném meziročním propadu a řada odvětví měla tržby o polovinu nižší než před rokem,” uvedl.

Vídeň rozdá lidem poukázky do restaurací až za 50 eur

Koronavirus

„V ubytování se meziroční propad tržeb zmírnil z dubnových –86 procent na –62 procent, ve stravování z –54 procent na –42 procent, v činnostech cestovních kanceláří z –98 na –73. Celkově se tržby ve službách v květnu meziročně propadly o 21 procent, stejně jako v dubnu,” upřesnil Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám