Hlavní obsah

Pojišťovny mohou ohrozit globální finanční systém, varuje MMF

Novinky, tov

Obří investice pojišťoven představují od globální finanční krize stále rostoucí riziko, uvedl ve své studii Mezinárodní měnový fond (MMF). Doporučuje proto pojišťovnám zvýšení kapitálových rezerv. Fond o tom informoval na svém webu.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Pojišťovny drží dlouhodobé investice v hodnotě přes 24 biliónů dolarů (570 biliónů korun) a jsou v posledních letech více vystaveny výkyvům cen aktiv, uvedl MMF.

Při výraznějším propadu cen aktiv by tak pojišťovny mohly mít problémy plnit své závazky vůči klientům ve chvíli, kdy se do podobných problémů dostanou další hráči finančního systému, například banky.

Zranitelné jsou podle fondu hlavně poskytovatelé životního pojištění, kteří investují v dlouhodobém horizontu. Riziko zvyšují podle MMF současné nízké úrokové sazby, což se týká hlavně pojišťoven v Evropě a USA.

Krizový fond

Regulátoři by proto měli vedle dohledu nad jednotlivými firmami zvážit i systémová opatření, jak podobným rizikům předcházet.

„Jedním z takových opatření může být navýšení kapitálových rezerv, které by pojišťovny vytvářely v časech růstu ekonomiky a použily je v dobách recese,” uvedl analytik MMF Gaston Gelos.

Do podobného „krizového fondu“ od loňského roku na základě nařízení Bruselu přispívají i banky působící v ČR, loni do něj odvedly zhruba 1,5 miliardy korun.

Podle analýzy MMF o světové finanční stabilitě, kterou celou zveřejní příští týden, jsou ohroženější spíš menší pojišťovny. Pro finanční systém to i tak znamená ohrožení, pokud by se jich do potíží dostalo více současně.

Mezi dalšími riziky zmiňuje zpomalení růstu rozvíjejících se ekonomik a především Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám