Hlavní obsah

Pojišťovacímu obru Allianz se propadl kvůli Řecku výrazně zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Největší evropská pojišťovna Allianz hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 258 miliónů eur (asi 6,6 miliardy korun), což je meziroční propad o zhruba 80 procent. Na vině jsou především ztráty z investic a odpisy řeckého dluhu. Management zároveň uvedl, že celoroční výsledek bude horší než loni, pojišťovna ale zůstane v zisku. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkové výnosy dosáhly 24,07 miliardy eur (asi 613,8 miliardy korun), což je meziroční propad o 1,8 procenta. Pojišťovna nicméně potvrdila svůj dosavadní cíl vytvořit za celý letošní rok provozní zisk 7,5 miliardy až 8,5 miliardy eur. Naopak čistý zisk bude patrně pod loňskou úrovní pěti miliard eur.

Odpisy řeckých dluhopisů pojišťovně způsobily ztrátu kolem 122 miliónů eur (asi 3,1 miliardy korun). Další ztrátu kolem 817 miliónů eur (asi 20,8 miliardy korun) firma utrpěla kvůli poklesu hodnoty investic do dalších finančních společností, hlavně do bank a pojišťoven.

Řecko se kvůli svým finančním problémům snaží odepsat část dluhu. Aténám už se podařilo věřitele přesvědčit, aby škrtli asi polovinu hodnoty řeckých dluhopisů, které drží v portfoliích. Na odpis části řeckého dluhu ale hodně tlačili evropští politici a zatím stále není jasné, zda bude souhlas bank považován za úplně dobrovolný.

Pojišťovna ve třetím čtvrtletí utrpěla i vyšší ztráty kvůli proplácení škod z přírodních katastrof. Vyšší krytí si ale podle agentury AP částečně vynahradila zdražením pojistek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám