Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují, litr nafty stojí přes 26 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Průměrná cena Naturalu 95 od minulé středy stoupla o 13 haléřů na 26,17 koruny za litr a nafta je dražší o devět haléřů, ve středu stála v průměru 26,06 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Ceny paliv začaly růst zhruba před 14 dny, předtím od poloviny ledna zlevňovaly. Řidiči tehdy tankovali litr benzinu či nafty za více než 32 korun. S nástupem pandemie koronaviru a následným snížením cen ropy pokles cen zrychlil.

Nejdražší paliva jsou i nadále v Praze. Litr benzinu se v hlavním městě prodává v průměru za 27,40 koruny, litr nafty tam řidiči průměrně tankují za 27,31 koruny. V žádném dalším regionu Česka se průměrná cena benzinu nebo dieselu přes 27 korun za litr nedostala.

Naopak nejnižší ceny mají čerpací stanice v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Litr benzinu byl ve středu nejlevnější v Ústeckém kraji, kde ho čerpací stanice nabízely v průměru za 25,73 koruny.

V Královéhradeckém kraji byla nejlevnější nafta, když litr vycházel na 25,65 koruny. Jen o haléř dražší byla nafta v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Kolaps cen ropy ohrožuje Saúdskou Arábii. Stát zvyšuje daně, bere lidem příspěvky

Ekonomika

Ceny ve čtvrtek rostly. Krátce po 18. hodině SELČ stoupla cena severomořské ropy Brent o 1,1 procenta na 35,11 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,4 procenta na 33,27 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) přitom oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se převážně díky prudkému nárůstu dovozu v týdnu do 22. května zvýšily o 7,9 milionu na 534,4 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že zásoby o 1,9 milionu barelů klesnou. Růst amerických zásob přitom ceny obvykle tlačí dolů.

Reklama

Související články

Benzin i nafta za poslední týden zdražily

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zdražily. Průměrná cena Naturalu 95 stoupla o 20 haléřů a dostala se přes 26 Kč za litr. Aktuálně se litr benzinu...

Šanci levně doplnit ropu stát propásl

Nákup ropy do státních hmotných rezerv mohl být při dobrém načasování o stovky milionů levnější. Příležitost se ale nevyužila, nutnost reagovat na koronavirus...

Výběr článků

Načítám