Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku dál zlevnily, benzín stojí v průměru 35,56

Průměrné ceny pohonných hmot v České republice znovu klesly. Nejprodávanější benzín Natural 95 za poslední týden zlevnil o 16 haléřů na průměrných 35,56 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za 35,23 Kč/l, což je o deset haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: Novinky

Ceny pohonných hmot v ČR podle CCS k 19. listopadu

Článek

Benzín a nafta zůstávají nejdražší v Praze. Litr Naturalu stojí v hlavním městě průměrně 36,69 koruny za litr, nafta průměrně 36,55 Kč/l. Více než 36 korun zaplatí řidiči za litr benzínu také v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Průměrná cena nafty je ve všech regionech s výjimkou Prahy pod šestatřicetikorunovou hranicí.

Nejlevnější je nafta v Pardubickém kraji, kde stojí průměrně 34,56 Kč/l. Jen o haléř víc zaplatí řidiči v Královéhradeckém kraji. Nejlevnější benzín je také v Pardubickém kraji, kde se prodává průměrně za 34,87 Kč/l. Jde o jediný region, kde se průměrná cena benzínu dostala pod 35 korun.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka by ceny u čerpacích stanic měly dále klesat.

"Možné je zlevnění i o více než 20 haléřů," řekl. Za hlavní důvody označil klesající cenu pohonných hmot na burze v Rotterdamu a posílení koruny vůči dolaru.

Rusko zvažuje omezení produkce

Průměrná cena benzínu se minulý týden v Rotterdamu snížila o 0,7 procenta, cena nafty o 1,3 procenta. Vliv na zlevňování má i klesající cena ropy. "Ropa Brent minulý týden oslabila pod 80 dolarů za barel. Důvodem je obrovský přebytek produkce nad spotřebou," dodal Tomčiak.

Situaci by ale mohly změnit poslední zprávy, podle kterých ruská vláda jedná o možném snížení produkce ropy v reakci na prudký pokles cen. Žádné rozhodnutí ale dosud nepadlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám