Hlavní obsah

Pohledávka ČSOB za 40 miliard byla prodána 400krát levněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hluboce přesvědčen o tom, že 40miliardová pohledávka ČSOB za bývalou IPB je reálná, musí být její kupec, který za ni na pondělní dražbě zaplatil 104 miliónů korun. Pokud však arbitráž, která k pohledávce probíhá, rozhodne, že neexistuje, získá kupec jen hromadu papírů. V opačném případě na svém riskantním kroku vydělá neuvěřitelnou sumu. Kupec pohledávky si přál zůstat utajen.

Foto: Petr Ivančic

Interiér kočičí galerie Felidae.

Článek

Podle agentury ČTK mluvil jeho zástupce slovensky, česko-slovenská skupina Penta ani slovenský J však nepotvrdily, že by kupci byly právě ony. Dražby se zúčastnilo celkem sedm účastníků.

"Tato dražba je v českých poměrech naprosto ojedinělá zejména výškou nominální hodnoty předmětu dražby. Minimální cena, za kterou bylo možno tuto rekordní pohledávku v dražbě získat, je 76 miliónů korun, nejnižší příhoz byl stanoven na 2 milióny korun a dražební jistota byla 8,6 miliónu korun," uvedl Radek Zeman, mediální zástupce firmy Clanroy Sales, která aukci pořádala.

Cena za IPB

Pohledávka je domnělou cenou zkrachovalé IPB. Japonská společnost Nomura, bývalý vlastník banky tvrdí, že při prodeji banky by získala právě takovou sumu. Stát však převedl rozkládající se IPB za symbolickou jednu korunu pod ČSOB. Nomura tak o sumu vede arbitrážní řízení pro poškození investice. Cenu 40 miliard stanovil auditor HSBC Investment Bank.

ČSOB samozřejmě tvrdí, že pohledávka neexistuje a že faktická hodnota firmy byla v době převodu záporná. V tom se banka opírá o jiné dva auditorské posudky.

Pokud ČSOB spor prohraje, částku 40 miliard novému majiteli této pohledávky zaplatí stát, který se za ČSOB zaručil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám