Hlavní obsah

Podvodníci se maskují za Airbnb a okrádají turisty o desetitisíce

Evropské spotřebitelské centrum (ESC), které funguje při České obchodní inspekci, varuje před podvodnými inzeráty na ubytování v soukromí, jež se zaštiťují názvem společnosti Airbnb. Cílem podvodníků je vylákat od zájemců částky na zálohách v řádech desetitisíců korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podvodníci vyvěšují na internet inzeráty na ubytování v soukromí a chtějí po zájemcích vysoké zálohové platby předem, aniž by jakýkoli krok rezervace proběhl přes oficiální web Airbnb,” uvedl Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra.

„Vše spojené s pronájmem nemovitosti přes skutečnou společnost Airbnb, včetně komunikace s ubytovatelem, objednávky a platby, probíhá výhradně přímo na jejím webu,” zdůraznil Tichota.

Chtějí peníze převodem. Na osobní účet

Scénáře podvodu se podle něj mohou lišit. Pokud spotřebitel na inzerát odpoví, ozve se e-mailem údajný majitel bytu s tím, že objednávka se má uskutečnit přes opět e-mailem zaslaný formulář. O vše další se má postarat údajný zástupce Airbnb, na jehož osobní bankovní účet spotřebitel zašle předem požadovanou částku.

Inzeráty také mohou obsahovat odkaz na profil existujícího ubytovatele na webu airbnb.cz. Fotografie objektu či pokojů umístěné na tomto serveru dodávají inzerátu na důvěryhodnosti.

„Důvěru by měl ale spotřebitel ztratit při požadavku vést komunikaci s ubytovatelem e-mailem mimo platformu. Dalším varováním je požadavek na platbu bankovním převodem, a to někdy i na účet jiné fyzické osoby, než je majitel nemovitosti,” dodal Tichota.

Po odeslání platby převodem se podle něj lze peněz těžko domáhat zpět.

Airbnb je americký internetový zprostředkovatel turistických pronájmů. V roce 2016 se přes Airbnb ubytovalo celosvětově více než 80 miliónů hostů, v ČR to bylo 710 000 hostů. Praha v současnosti řeší, jaká legislativní pravidla musí dostat poskytování ubytování v soukromí přes aplikace typu Airbnb.

Reklama

Výběr článků

Načítám