Hlavní obsah

Podvodníci chtějí vylákat data o platebních kartách, varuje Česká spořitelna

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká spořitelna zaznamenala v poslední době výskyt podvodných SMS a telefonátů, kterými se neznámý pachatel snaží vylákat citlivé údaje o platebních kartách. Jedná se například o PIN kód, datum vypršení lhůty karty nebo trojmístný bezpečnostní kód na zadní straně karty, uvedla spořitelna. Banka má zhruba 5,3 miliónu klientů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

SMS zprávy i telefonáty mají vyvolat dojem, že odcházejí z banky, Česká spořitelna však v žádném případě touto cestou po klientech zadání osobních údajů nepožaduje,“ sdělil finanční ústav v prohlášení.

Česká spořitelna, která je podle počtu klientů největší bankou v zemi, důrazně varuje, že pokud někomu přijde takováto SMS zpráva, dotyčný na ni nemá reagovat a tyto citlivé údaje neposkytovat. Toto doporučení platí také v případě, že je někdo bude vyžadovat telefonicky.

V případě, že by se tak stalo, hrozí, že údaje budou poskytnuty pachatelům k dalšímu zneužití.

„Pokud už jste na SMS zprávu nebo telefonát zareagovali, doporučujeme vám ihned kontaktovat naše klientské centrum na telefonním čísle 800 207 207 pro zablokování platební karty a další postup,“ dodala Česká spořitelna.

Reklama

Výběr článků

Načítám