Hlavní obsah

Podpoříme víc živočišnou výrobu a zelinářství, tvrdí ministr Bendl

Praha

Ministerstvo zemědělství chce do budoucna podpořit upadající živočišnou výrobu i pěstování ovoce a zeleniny. Zároveň hodlá zemědělce motivovat, aby lépe využívali půdu a vodu. Vyplývá to z návrhu strategie českého zemědělství a potravinářství po roce 2014, který představil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

Bendl odstartuje diskusi o materiálu s odbornou veřejností, dokončit ji chce nejpozději do půl roku. Ministr nevylučuje, že poté materiál předloží ke schválení vládě.

České zemědělství se má podle strategie do budoucna podílet především na trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní i evropské úrovni. Podle Bendla to znamená soběstačnost pohybující se u jednotlivých komodit alespoň mezi 70 a 90 procenty. Například u vepřového masa nebo zeleniny se dnes pohybuje pod touto hranicí.

Zemědělství má produkovat také obnovitelné zdroje energie v rámci stanoveného energetického mixu. Ministerstvo chce nastavením pravidel kontroly a systému dotací motivovat zemědělce, aby například bojovali proti erozi, která ohrožuje velké procento půdy.

Nová unijní zemědělská politika se Česku příliš nezdá 

Od roku 2014 má začít platit nová unijní Společná zemědělská politika a v následujících měsících budou finišovat jednání o její podobě. Návrh reformy představila Evropská komise v říjnu 2011, české zemědělce ani představitele státu příliš nenadchl.

Podle české vlády jsou některá opatření v návrhu proti snahám, aby byla zemědělská politika spravedlivější, průhlednější a méně byrokratická. Česku se nelíbí zejména návrh, podle něhož by 30 procent plateb bylo vázáno na dodržování přísných ekologických pravidel. Pro Česko by to znamenalo nechat ležet asi 250 000 hektarů půdy ladem.

Reklama

Výběr článků

Načítám