Hlavní obsah

Podniky pod zahraniční kontrolou táhly český průmyslový růst

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká průmyslová výroba již půl roku nepřetržitě roste. Tuzemský průmysl si dokázal i v únoru poradit s nepříznivým hospodářským vývojem v Evropě a v meziročním srovnání zvýšil svůj výkon o 5,2 %.

Článek

Růst táhly především firmy se zahraniční účastí. Tempo růstu v únoru ale mírně zpomalilo; v předchozích dvou měsících bylo nad šesti procenty. "Stále jde o solidní vývoj, který nedovolí české ekonomice upadnout do stagnace podobné Německu," míní hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Na růstu průmyslu se výrazně podílely podniky pod zahraniční kontrolou. Jejich tržby se reálně zvýšily o 7,1 % a jejich podíl na celkových tržbách byl téměř poloviční. Tržby z přímého vývozu u podniků pod zahraniční kontrolou vzrostly o 13,5 %.

Podle analytiků Českého statistického úřadu (ČSÚ) se zde projevuje skutečnost, že tyto firmy mají díky svým mateřským společnostem zajištěn v zahraničí odbyt a umějí zvýšit produktivitu práce.

Konec války růst průmyslu podpoří

"Pro další vývoj českého průmyslu bude ale klíčový zejména další vývoj na západoevropských trzích. Do poloviny roku by mohl průmyslový růst mírně zpomalovat, v druhé polovině roku by mohlo tempo růstu průmyslu opět zrychlit," říká Helena Horská z České spořitelny.

Analytici očekávají, že k rychlejšímu růstu průmyslu by mohl přispět konec války v Iráku a obnovení investiční poptávky v zahraničí.

Podle ekonomů letos průmysl dosáhne podobného výsledku jako loni (4,8 %), tempo růstu průmyslu pro letošní rok odhadují experti na 4,5 až 5,1 %.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám