Hlavní obsah

Podnikavá hlava podpoří nejlepší podnikatelské záměry

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nejen finanční odměna, ale i zázemí pro podnikání či pomoc odborníků čeká na úspěšné účastníky soutěže o nejlepší podnikatelský záměr. Pod názvem Podnikavá hlava ji už čtvrtým rokem vyhlásil Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zájemci se mohou hlásit do 18. dubna. Soutěží již prošlo přes 100 začínajících i zkušených podnikatelů či studentů, někteří z nich uvedli své nápady do praxe. Zatímco loni mohl soutěžící předložit jen záměr, jenž dosud nebyl realizován, letos se otevírá možnost dalším účastníkům. Lze totiž přihlásit i záměry, které jsou již v běhu, ale ne déle než rok.

„Úspěšní účastníci soutěže získají zpětnou vazbu o tom, zda je jejich záměr reálný. Už při přípravě projektu mohou využít služeb našeho konzultanta. Následné uvedení námětu do praxe ale není podmínkou,“ uvedla projektová manažerka Vědeckotechnického parku Silvie Polánková.

Deset finalistů

Porota vybere deset finalistů, kteří získají finanční odměnu. Vědeckotechnický park jim pro realizaci záměru poskytne i kancelářské prostory a zázemí a zajistí konzultační služby. Na vítěze čeká 50 000 korun.

Do klání se mohou zapojit stejně jako v minulosti lidé podnikáním dosud nedotčení, velmi vítaní jsou studenti. Prostor mají ale i podnikatelé, kteří přemýšlejí o novém záměru. Účast není omezena věkem, vzděláním ani národností, hlásit se mohou zájemci z celé České republiky.

Soutěžit mohou i středoškoláci

Vedle hlavní kategorie je vypsána i soutěž pro středoškoláky. Pokud ještě nejsou plnoletí, musejí mít garanta staršího 18 let. „Tuto kategorii jsme zavedli již od druhého ročníku soutěže, protože středoškoláci by jinak byli oproti ostatním znevýhodněni. Studenti středních škol většinou pracují v týmech, z jejich podnikatelských záměrů je cítit nadšení. Počet účastníků z řad středoškoláků se zvyšuje,“ poznamenala Polánková.

Zvláštní kategorií soutěže je Podnikatel v sukních. Patři do ní podnikatelské záměry, které připravily příslušnice něžného pohlaví, nebo jsou určeny pro ženy. Vítěze finančně podporuje Olomoucký kraj, který je partnerem soutěže. Rovněž v této kategorii zaznamenali pořadatelé nárůst přihlášek.

Zvířecí virtuální hřbitov nebo obrazy DNA

Už v minulých ročnících hodnotila porota řadu zajímavých nápadů včetně záměru vytvořit virtuální hřbitov pro zvířata, pořizovat obrazy DNA, organizovat filmové party pro děti či péct z jedlého papíru reklamu na chléb.

„Věřím, že se i v letošním ročníku sejde velké množství výborných nápadů a projektů. Předpokládám, že mnohé příspěvky se budou týkat poskytování služeb s využitím informačních technologií,“ konstatoval Tomáš Hanáček z Erste Corporate Banking, zástupce partnera a jeden z porotců soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám