Hlavní obsah

Podnikatelé ve stavebnictví proti DPH z převodu pozemků

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) ostře kritizuje záměr vlády, aby se od data vstupu do Evropské unie platila DPH z převodu stavebních pozemků ve výši 22 procent, zatímco dosud se tato daň neplatí.

Foto: Jirka Prokeš, archiv kapel

Jemnický Podzim Fest uzavírá letošní festivalovou sezónu.

Článek

"Je to absurdní, tím zdraží každý byt a dům, což je v příkrém rozporu s vládní bytovou politikou. Je i pochybné brát za základ daně cenu pozemku, neboť tato cena není přidanou hodnotou," uvedl v pondělí v Praze prezident SPS Milan Veverka. Podle jeho slov DPH na převod pozemky neuplatňují ani v Německu a Rakousku. "Pozemky jsou zde zatíženy pouze daní z nabytí nemovitostí ve výši 3,5 procenta," poznamenal Veverka.

SPS zdůraznil, že zavedení daně by ještě zkomplikovalo už tak problematické plnění záměrů vládní bytové politiky. Obchodně technický ředitel SPS Michael Smola upozornil například na to, že stát dává na realizaci bytových programů stále méně peněz. Například v roce 2002 bylo podle jeho slov budováno se státní podporou 14 000 bytů, v roce 2003 to bude už jen něco přes 6000 a v roce 2004 už pouze okolo 3000 bytů.

Počet bytů v ČR na tisíc obyvatel za průměrem EU

SPS se nelíbí ani to, že se jen pomalu rodí normy týkající se bydlení a že se ministerstva nemohou shodnout na stanoviscích ani na jednotné koncepci. Například v roce 2003 Státní fond rozvoje bydlení neuvolní dvě miliardy korun jen proto, že dosud nebylo vydáno nařízení vlády k zákonu č. 211/2000 Sb, podle kterého by mohl fond poskytovat úvěry na výstavbu a rovněž poskytovat ručení za splácení úvěrů. "Peníze nelze použít, přestože jsou na účtě a rozpočet schválila Sněmovna," uvedl Smola.

Smola upozornil, že ČR je počtem 377,4 bytu na tisíc obyvatel pod standardem EU. Například v Rakousku mají 399 bytů a ve Francii dokonce 491 bytů na tisíc obyvatel. Ze států přistupujících do EU je před námi Slovinsko a Maďarsko (401 bytů). Podle SPS současná vystavba nepokrývá ani prostou obnovu bytů. "Mělo by se začít ročně stavět aspoň 50 000 bytů (loni necelých 34 000 bytů), aby se alespoň udržel současný stav ve vybavenosti byty. Bude-li se stavět méně, bude se ČR od EU vzdalovat," uvedl Smola.

Reklama

Výběr článků

Načítám