Hlavní obsah

Podnikatelé v covidových programech MPO zatím žádají o téměř 212 milionů

V programech COVID 2022 a COVID Nepokryté náklady podnikatelé podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které dotační tituly připravilo, zatím podali 489 žádostí o kompenzace kvůli koronaviru za zhruba 211,9 milionu korun. Dalších 1244 mají v systému rozpracovaných. Ve čtvrtek to za tiskové oddělení resortu uvedl Marek Vošahlík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

O příspěvek na zaměstnance mohou podnikatelé v COVID 2022 žádat do 12. května, příjem žádostí do COVID Nepokryté náklady je otevřen do 17. května.

Z dotačního titulu COVID 2022 si mohou podnikatelé nárokovat 500 korun na zaměstnance a den omezení kvůli protiepidemickým nařízením.

Příjem žádostí do programu MPO zahájilo 5. dubna, ke čtvrtku v systému eviduje 207 dokončených žádostí v objemu 58,6 milionu korun a 562 rozpracovaných žádostí za přibližně 68,3 milionu korun. Na podporu je připraveno 1,75 miliardy korun.

Za zrušené adventní trhy žádají podnikatelé celkem 151 milionů

Ekonomika

Do programu COVID Nepokryté náklady začalo MPO žádosti o kompenzace přijímat 31. března, na pomoc jsou v něm vyčleněny dvě miliardy korun. Podnikatelé jich k dnešnímu dni dokončili a podali 282 za 153,3 milionu korun, dalších 682 v objemu 184,4 milionu korun rozpracovali. Příští týden začne resort žádosti podle Vošahlíka schvalovat a proplácet.

O podporu mohou žádat podnikatelé z vybraných odvětví, kterým kvůli protiepidemickým opatřením klesl obrat alespoň o 50 procent v porovnání s předcovidovým obdobím. Detaily čerpání zájemci o pomoc najdou na webu MPO.

Podnikatelé ve stravovacích službách, včetně cateringu, krátkodobého a rekreačního ubytování, prádelen, cestovních kanceláří a agentur, si mohou náhrady z obou programů nárokovat za období od 1. listopadu do 31. prosince loňského roku.

Finanční správa letos vyplatila kompenzace podnikatelům za více než 4 miliardy

Ekonomika

Jeden žadatel může získat nejvýše 1,5 milionu korun, v případě titulu COVID Nepokryté náklady mu stát proplatí 50 procent nepokrytých nákladů.

Pořadatelů sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí i společností z navazujících technických služeb se týká doba od 1. listopadu loňského roku do letošního 28. února. Každý zájemce smí čerpat maximálně tři miliony korun.

Podporu nelze z obou programů čerpat současně, není slučitelná ani z dříve vyhlášeným titulem COVID Adventní trhy. V něm podnikatelé podali asi 1000 žádostí za 183 milionů korun. MPO jich dosud podle Vošahlíka proplatilo 537 v objemu 81,9 milionu korun.

Hotelům a restauracím vláda pomáhá málo, říká šéf asociace

Ekonomika

Kompenzace z těchto dotačních titulů nemohou podnikatelé získat ani zároveň s pomocí z programu COVID Bus pro zájezdové dopravce. Naopak kombinovatelné jsou s kompenzačním bonusem pro živnostníky i programem na podporu zaměstnanosti Antivirus.

Reklama

Výběr článků

Načítám