Hlavní obsah

Podnikatelé hrozí: půjdeme do ulic

Právo, Tomáš Loskot
PRAHA

Stav podnikatelského prostředí v Česku je neúnosný. Podnikatelům již došla trpělivost, a pokud během dvou týdnů nedojde k razantní změně ve vnímání jejich problémů ze strany politické reprezentace, budou demonstrovat před úřadem vlády v Praze. Právu to po krizové schůzce podnikatelů a živnostníků sdělil prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Foto: Nela Parmová

Studentské koleje Euroasijské národní univerzity L. N. Gumiljova v Astaně.

Článek

"Podmínky pro podnikání se v posledních týdnech dostaly za hranice snesitelnosti. Chápu, že je nutné vytvořit přiměřené podmínky pro lidi v zaměstnaneckém poměru, živnostníci a podnikatelé jsou ale také lidé a i oni potřebují podmínky pro svoji činnost," uvedl.

Jako příklad nepřijatelného postupu zmínil novelu o DPH, která vyjde ve sbírce zákonů nejdříve 20. dubna a v účinnosti bude platná již deset dní poté. "Takový postup je nepřijatelný, je nutné se těmto praktikám postavit, nemůžeme se s nimi smířit," rozhořčil se Drábek. Totéž se podle něho týká také živnostenského zákona, který vstupuje v platnost ke stejnému datu.

Požadavky podnikatelů vůči vládě a parlamentu
zpřehlednění a zjednodušení zákonů
změny zákonů s předstihem
méně byrokracie
spravedlivý výběr daní
fungující podnikatelský rejstřík
více kompetencí pro podnikatelskou samosprávu
obnovit činnost Hospodářské rady vlády

Drábek napadl postup vlády, která podle něj naprostou většinu výtek podnikatelů a námětů na zlepšení převedla na nově vzniklou Radu pro rozvoj podnikatelského prostředí při ministerstvu průmyslu a obchodu. Ta by měla jako všechny podobné skupiny existující v minulosti od svého prvního zasedání 15. dubna analyzovat jednotlivé problémy a hledat řešení.

"Tato činnost bude jistě záslužná, my ale potřebujeme okamžitá řešení, která přispějí k nápravě mnohem pružněji," řekl Drábek.

Český stát podle něj dosud nevytvořil podmínky pro podnikání srovnatelné s ostatními zeměmi EU. I proto se HK uchyluje k demonstracím vůbec poprvé v novodobé historii Česka. "Je to důkaz, do jaké situace se podnikatelé i přes své nesčetné připomínky dostali," vysvětlil šéf komory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám