Hlavní obsah

Podnikatel Vítek upevnil vliv v představenstvu Orka

Praha

Podnikatel Radovan Vítek, jenž je největším akcionářem developerské firmy Orco, vytěsnil na pondělní odložené valné hromadě z představenstva zástupce dalších dvou největších akcionářů Kingston a Alchemy. V nově pětičlenném orgánu má Vítek dva zástupce, dva jsou nezávislí a posledním je generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Vítek se zahraničními investory vede už více než rok boj o vliv v Orku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Valnou hromadu svolala Vítkova investiční společnost Gamala Limited. Navrhovala na ní odvolání šesti členů devítičlenného představenstva, konkrétně Nicolase Tommasiniho, Guye Walliera, Alexise Juana, Guye Shanona, Iana Cashe a Jiřího Dedery.

Na to protinávrhem reagovali dva další akcionáři, Kingstown a Alchemy, kteří v Orku společně drží 23,47 procenta akcií. Tímto návrhem by totiž zůstali bez zástupců v představenstvu. Proto reagovali protinávrhem na odvolání právě Vítka a s ním spojeného Edwarda Hughese.

Vítek původně plánoval, že se devítičlenné představenstvo zúží na tři členy. Kromě Vítka a zakladatele skupiny a jejího současného šéfa Jeana-Francoise Otta v něm měl zůstat ještě realitní expert Hughes, kterého do vedení Orka prosadil právě Vítek. Po pondělním jednání však zůstalo představenstvo pětičlenné, dalšími členy jsou investiční ředitel Vítkovy CPI Group Jiří Dedera a nezávislý Guy Wallier.

Představenstvo už doznalo změn loni

Představenstvo Orka se měnilo už loni v červnu, kdy z původních 11 členů zůstalo devět. Vítka, jako nejsilnějšího investora, zastupovali tři z nich. Kromě toho červnová valná hromada schválila navýšení kapitálu o 15 miliónů eur vydáním takřka 6,67 miliónu nových akcií.

Vítek se díky tomu prostřednictvím společností Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco se zhruba 30 procenty akcií. Dalších 12,5 procenta ovládá skupina Kingstown, 10,5 procenta fondy Alchemy a zhruba devět procent generální ředitel skupiny Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a v Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco Property Group předloni hospodařilo s čistou ztrátou 40 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám