Hlavní obsah

Podnikání už tolik netáhne, nových živnostníků bylo loni nejméně za devět let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se loni zaregistrovalo přes 62 tisíc nových podnikatelů, což je nejméně za devět let. Informovala o tom poradenská společnost Bisnode. Nejčastějším předmětem podnikání jsou služby zprostředkovatelů, zatímco zájem o obchod klesl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně má v Česku živnostenský list necelých 2,1 miliónu lidí. Loni jich přibylo 62 tisíc.

„To je o deset procent méně než v roce 2013 a nejméně od roku 2005. Počet nově registrovaných živnostníků poklesl, na druhou stranu loni vzniklo nejvíce nových firem za posledních sedm let. Zdá se, že Češi podnikají raději prostřednictvím společností s ručením omezeným. To podporuje i fakt, že k založení firmy potřebují jen minimální základní kapitál,“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Populární korunové společnosti

Od začátku roku 2014 je v Česku možné založit společnost s ručením omezeným se základním kapitálem jedna koruna. Podle statistik Bisnode je takových firem v současnosti v Česku 1 800. Na 69 procent společností s ručením omezeným, kterých bylo loni celkem registrováno 16 717, mělo základní kapitál nižší než 200 tisíc korun.

Ministerstvo spravedlnosti podle informací Práva zřejmě nakonec nebude usilovat o to, aby se opět zvýšil minimální základní kapitál pro společnosti s ručením omezeným.

Vedení resortu přispěchalo se svým ujištěním až několik týdnů poté, co média opakovaně informovala o úvahách některých ministerských úředníků, že možnost založení firmy s pouhou korunou spíše jen nahrává podvodníkům a měla by se tudíž zarazit. To ale vyvolalo bouři odporu nejen mezi renomovanými právníky, ale i mezi podnikateli a akademiky.

Nejvíc podnikatelů přibývá u metropolí

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (16,9 procenta), Středočeském (11,6 procenta), Jihomoravském (10,4 procenta) a Moravskoslezském kraji (9,2 procenta).

„V těchto pěti krajích začala v loňském roce podnikat téměř polovina nových podnikatelů – živnostníků. Ze statistik je zřejmé, že nejvíce příležitostí se naskýtá v blízkosti tuzemských metropolí jako je Praha, Brno a Ostrava,“ dodala Štěpánová. Naopak nejméně živnostníků přibylo v Karlovarském (2,5 procenta) a Libereckém kraji (3,5 procenta) kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám