Hlavní obsah

Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou nejhorší od srpna 2016

Novinky, bož

Český zpracovatelský sektor v prosinci klesl na nejnižší úroveň od srpna 2016. Vyplynulo to z indexu nákupních manažerů PMI, který v úterý zveřejnila společnost IHS Markit. Ten poklesl na 49,7 bodu z listopadových 51,8 bodu. Výsledek zaostal za očekáváním trhu, podle nějž měla prosincová hodnota dosáhnout 51,4 bodu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nové zakázky klesají nejrychleji za posledních šest let. Za poklesem stojí především menší zahraniční poptávka. Objednávky na export klesají dokonce nejrychleji za devět a půl roku.

Výrobní (někdy též zpracovatelský nebo sekundární) sektor je jedním ze tří sektorů ekonomiky, který se zabývá výrobou zboží a dalších výrobků. Patří sem třeba výroba strojů, druhotné zpracování surovin či výroba potravinářských výrobků. Nejde o služby ani prvovýrobu (zemědělství a těžba).

„Poptávka z eurozóny zpomaluje a výrazný pokles objemů nových zakázek v závěru roku je nejdůležitější faktor snížení důvěry v českém průmyslu,” uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junickeová.

„Zatímco loni v lednu byl index s 59,8 body na vrcholu a jasně indikoval úspěšný rok 2018, v závěru roku poprvé za posledních 29 měsíců ukazuje na zhoršení v českém průmyslu. Dynamika českého průmyslu tak bude nadále zpomalovat i na začátku letošního roku,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám