Hlavní obsah

Podmínky v průmyslu jsou nejlepší za poslední dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu zlepšily, když index PMI stoupl 51,9 bodu ze zářijových 50,7 bodu. Informovala o tom v pondělí společnost IHS Markit. Index je tak nejvyšší od října 2018. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta je za růstem indexu zejména lepší domací i zahraniční poptávka a růst objemu nových zakázek, který byl nejsilnější za poslední dva roky.

„Nicméně citelné byly i negativní dopady související se zhoršením epidemiologické situace. Finanční zátěž vzrostla nejrychleji od jara minulého roku a vyhlídky na příštích dvanáct měsíců byly méně optimistické,” uvedl analytik.

„Ačkoli průmysl prozatím pokračuje v solidním růstu, i pro něj představuje sílící druhá vlna pandemie řadu rizik, nejen z pohledu opětovného propadu poptávky ze strany více zasažených odvětví, ale i z pohledu možného omezení výroby z titulu šíření nákazy mezi zaměstnanci či problémům v dodavatelském řetězci,” uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Český automobilový průmysl se zotavuje, obává se ale vypnutí ekonomiky

Ekonomika

V závislosti na silnější poptávce výrobci nabrali nové pracovníky nejvíce od února 2019. Zvýšení zaměstnanosti bylo ovšem jen mírné a je spojováno s dalším nárůstem výroby.

„Český zpracovatelský sektor v říjnu ukázal další známky oživení z pandemií vyvolaného ekonomického útlumu. Objevily se signály sílící poptávky, zároveň i zákazníci ze zahraničí obnovili zájem o české průmyslové zboží,” uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Růst pokračuje i v Evropě

Seidler upozornil, že v Německu či eurozóně se říjnové indexy PMI také zlepšily a dostaly se již výrazněji nad hranici 50 bodů. „V Německu se zpracovatelský PMI dostal na 58 bodů, což je nejvyšší hodnota za dva a půl roku, v eurozóně pak na 54,4, což pak představuje nejvyšší hodnotu za zhruba dva roky,” uvedl.

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Ekonomika

Růst aktivity ve výrobě je podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky dobrou zprávou. „Ale přesto se domníváme, že k negativnímu dopadu na výrobu dojde. Na druhou stranu je zde velká šance, že při druhé vlně pandemie nedojde tak jako na jaře k spontánnímu uzavření průmyslové výroby. Důvodem je lepší vývoj v zahraničí, a tedy existující vnější poptávka,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám