Hlavní obsah

Podle makléřů se tržní nájmy nemění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za posledních dvanáct měsíců ceny tržních nájmů spíše stagnovaly, mírný pokles se dal zaznamenat u bytů v panelových domech. Makléři očekávají, že snížení cen na trhu až o 30 procent přinese pouze deregulace nájemného. Návratnost investic z pronájmu se stále snižuje, pořád je ale větší než z vkladů u bank.

Článek

Na českém trhu se objevuje čím dál tím více bytů. Podle generálního ředitele Českomoravské realitní Petra Vosmíka mnoho lidí investuje do koupi bytu za účelem pronájmu. Tím se sice snížila návratnost této investice, ale pořád je vyšší než u peněz uložených v bance. V roce 2002 se návratnost investice z pronájmu pohybovala mezi osmi a deseti procenty, dnes je to přibližně procent pět. V bance se přes procento ročně návratnost nevyhoupne.

Ceny Brně mírně rostou

V Praze ceny nájmů zůstávají na loňské výši. Tak například nájem za byt v cihlovém domě na Praze 3 o velikosti 45 metrů čtverečních zaplatí zájemce stejně jako před rokem, tedy něco mezi 8 000 a 9 000 korun bez poplatků. Nezařízený panelový byt na Praze 5 pak přijde na 10 až 11 tisíc korun, přičemž loni se rozmezí pohybovalo o tisícikorunu výše.

V centru Brna se oproti tomu ceny trochu zvedly. Třípokojový panelový byt v Brně-Žabovřeskách dnes vyjde na 12 500 Kč, přitom loni to bylo o 1 500 méně. "Ceny jsou vysoké, protože chybí deregulace, která by je srazila," uvedl Dan Mádr z brněnské realitní firmy MaMa Reality. Podle něj se ceny mezi centrem druhého největšího města republiky a jeho okrajem mohou lišit až o pět tisíc korun.

Deregulace je nutná

V Hradci Králové, jehož populace se pohybuje kolem 100 000, zaplatí nájemce za třípokojový byt o rozloze 75 metrů čtverečních osm až deset tisíc korun. Tato cena se ale pohybuje včetně poplatků za energie a služby. Čistý nájem se tak podle Jana Landy ze společnosti Ideal Reality pohybuje okolo pěti tisíc. Pro srovnání, nájem ve stejně velkém bytě s regulovaným nájemným činí 1 526 Kč.

Výraznější pokles nájmů může podle makléřů přinést jen deregulace nájemného. Poté by se mohly ceny snížit až o třetinu. Vláda zákon o nájemném sice již navrhla, čeká se ale na jeho shcválení parlamentem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám