Hlavní obsah

Počítače se loni prodávaly hůř, na paty jim šlapou tablety a chytré telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Celosvětový prodej osobních počítačů se loni snížil o 3,2 procenta na 352 miliónů přístrojů. Zaznamenal tak první celoroční pokles od roku 2001. Uvedla to výzkumná společnost IDC. Osobní počítače nyní čelí ostré konkurenci ze strany tabletů a chytrých telefonů.

Foto: Nir Elias , Reuters

Článek

Poprvé za pět let se prodej snížil rovněž v samotném čtvrtém čtvrtletí, které zahrnuje důležitou vánoční sezonu. Propadu prodeje nezabránil ani příchod nového operačního systému Windows 8 od softwarového gigantu Microsoft.

„Není mnoho přesvědčivých důvodů ke koupi nového počítače. Nárůst výkonu je pomalejší a existuje méně nových aplikací, které požadují větší výkon,“ upozornil analytik Ashok Kumar ze společnosti Maxim Group.

Vedoucí pozici na světovém trhu s osobními počítači si v loňském roce udržela americká společnost Hewlett-Packard. Druhou příčku obsadila čínská firma Lenovo, na třetím místě skončila americká společnost Dell.

Společnost IDC minulý měsíc předpověděla, že celosvětový prodej počítačových tabletů letos stoupne na 172,4 miliónu přístrojů z předpokládaných 122,3 miliónu v loňském roce. Poptávku po tabletech podporuje mimo jiný příliv levných přístrojů na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám