Hlavní obsah

Počet nově založených firem v pololetí klesl

Počet nově založených společností v ČR v prvním pololetí meziročně klesl. U nově založených akciových společností byl pokles čtvrtinový, u společností s ručením omezeným pětiprocentní. Vyplývá to z analýzy, kterou na základě dat z obchodního rejstříku zpracovala firma Společnosti Online.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V prvním pololetí roku 2009 vzniklo v Česku 12 580 nových společností s ručením omezeným. "Vzhledem k současné ekonomické krizi jsme v rámci letošního roku očekávali výrazný pokles zájmu o podnikání a s tím i spojený pokles počtu nově zakládaných společností," uvedl Petr Mála, ředitel firmy Společnosti Online, která je lídrem na trhu v prodeji firem na klíč.

Největší pokles zaznamenal Krajský soud v Plzni. V letošním roce zapsal do obchodního rejstříku o pětinu méně společností než ve stejném období loni. O dvacet procent více nových podniků proti loňsku naopak eviduje soud v Českých Budějovicích. Nárůst proti loňskému roku hlásí ještě Krajský soud v Brně.

Horší situace je mezi akciovými a komanditními společnostmi. Těch bylo v porovnání s loňským rokem založeno méně o téměř čtvrtinu. "Podobný, byť o něco menší, pokles jsme předpokládali v rámci celého trhu, nejen u akciových společností," podotkl Mála.

Překvapením je podle Mály i změna chování zakladatelů nových podniků. "Dalo by se čekat, že trh firem prodávaných na klíč bude kopírovat křivku nově zakládaných společností, a bude tedy klesat. My jsme ale proti loňskému roku zaznamenali více než desetiprocentní nárůst prodejů," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám