Hlavní obsah

Počet cestujících ve vlacích Českých drah se loni propadl o třetinu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy (ČD) v loňském roce přepravily 117,7 milionu cestujících, což je meziročně o 64 milionů méně. Důvodem poklesu byla koronavirová krize, která oslabila dálkovou i regionální dopravu. V úterý to oznámila společnost. V minulých letech přitom zájem o cestování vlaky pravidelně stoupal.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Nejvýznamnější pokles jsme zaznamenali ve druhém a čtvrtém čtvrtletí 2020. Během první vlny koronaviru na jaře loňského roku dokonce klesl počet cestujících na historické minimum. Tehdy vlaky využívala v průměru pouze desetina obvyklého počtu,“ uvedl člen představenstva ČD Jiří Ješeta.

Na železnici v loňském roce výrazně ubylo cestujících směřujících do zaměstnání, škol i za turistikou.

Propad poptávky byl proto patrný jak v dálkové, tak v regionální dopravě. Projevil se však i výpadek cest zahraničních návštěvníků.

V mezinárodních spojích klesl počet cestujících meziročně o 66 procent. Loni přes Česko cestovalo 1,9 milionu lidí, o rok dříve to bylo 5,5 milionu.

České dráhy pro kraje objednaly 33 vlaků za tři miliardy korun

Ekonomika

Enormní pokles mezinárodních a dálkových cest se odrazil v průměrné přepravní vzdálenosti, která se meziročně na jednu cestu snížila zhruba o čtyři kilometry na 43,5 kilometru.

Společnost pokračuje v ochranných opatřeních ve vlacích. Jde především o pravidelný úklid, čištění a dezinfikování vlaků. Dráhy využívají i technologie na čištění vzduchu nebo takzvaný nanonástřik. Dopravce za tato opatření loni utratil téměř 140 milionů korun.

Velký pokles počtu cestujících i rušení spojů vloni zaznamenali i ostatní dopravci. Například Leo Expressu klesl počet cestujících v komerčních spojích přibližně na polovinu.

Reklama

Související články

Leo Express po ČD nárokuje miliardu

Soukromý železniční dopravce Leo Express rozšíří svou žalobu vůči Českým drahám za jejich údajné uplatňování predátorských cen. Místo původních 468 milionů...

Výběr článků

Načítám