Hlavní obsah

Po odvolání Vojáčka odcházejí z Lesů ČR čtyři vrcholní manažeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po středečním odvolání generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josefa Vojáčka skončí k 3. lednu 2022 i zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku. Na své funkce se rozhodli rezignovat. Sdělila to mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi. Vedením Lesů ČR byl dočasně pověřen správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiří Groda. Firmu povede do jmenování nového ředitele.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Josef Vojáček

Článek

Ve funkcích skončí správní ředitel Pavel Krpata, obchodní ředitel Petr Urban, ředitel lesního a vodního hospodářství Vladimír Krchov a pověřený ekonomický ředitel Roman Schindler.

Jurečka odvolal šéfa Lesů ČR Vojáčka

Ekonomika

„Jiří Groda je zkušený lesník, má vysoké odborné znalosti a zná práci ve státním podniku na všech úrovních. Dokáže tak vnímat problémy, které naše lesy a lidé v nich pracující mají, není odtržený od reality,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na místo bude vypsáno výběrové řízení.

Vojáček se hájí

Jurečka (KDU-ČSL) Vojáčkovo odvolání zdůvodnil manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy, která spravuje téměř polovinu lesů v zemi.

Vojáček si za rozhodnutím o restrukturalizaci podniku stojí. Přinesla podle něj zjednodušení administrativy, snížení počtu administrativních zaměstnanců a pokles režijních nákladů. Podnik letos podle Vojáčka vytvoří zisk asi čtyři miliardy korun.

Jurečkovo rozhodnutí Vojáček konkrétněji nekomentoval. „Rozhodnutí pana ministra respektuji a nepřísluší mi ho komentovat. Nicméně celou svou profesní kariéru stavím na tom, že za mě hovoří výsledky mé práce a čísla jsou jasná,“ uvedl Vojáček, který podnik řídil od září 2018.

Lesy ČR se loni díky státní podpoře dostaly do zisku

Ekonomika

Lesy ČR při reorganizaci mimo jiné nahradily svých 11 krajských ředitelství sedmi oblastními ředitelstvími. Změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství podle Jurečky vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ.

Vojáček uvedl, že i s přispěním příznivého letošního a loňského počasí se podniku podařilo dostat pod kontrolu největší kůrovcovou kalamitu v dějinách České republiky. „Zahájili jsme historicky nejrozsáhlejší obnovu lesů i pokalamitní rekonstrukci lesních cest a turistické infrastruktury. Na stavu lesa se projevilo výrazné posílení vlastních kapacit i zavedení vlastního obchodu se dřívím,“ uvedl.

Současné tempo obnovy lesů podle něj nemá v historii srovnání. Roční obnovu 22 000 hektarů lesa označil za unikátní. Projekt podniku tvořit takzvané lesy nové generace získal podle Vojáčka i podporu veřejnosti. „Svědčí o tom mimo jiné i více než třicetitisícová účast na prvním ročníku Dne za obnovu lesa,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám