Hlavní obsah

Po českých kolejích budou jezdit nízkopodlažní vlaky

PRAHA

České dráhy se rozhodly zmodernizovat asi stovku regionálních vlaků. Z třicet let starých vagónů vzniknou nová nízkopodlažní vozidla. Budou určena asi pro 85 cestujících a na kolejích by se měla objevovat od roku 2006.

Foto: Alena Lochmannová

Cestopisná přednáška se koná v pondělí 13. března od 18:00 hodin v plzeňském M-Klubu.

Článek

Dráhy nyní vypsaly konkurs na firmu, která vlaky zmodernizuje. Vozů, kterých by se úpravy dotkly, nyní ČD provozují asi 500. Už ale podle mluvčího firmy Petra Tesaře nevyhovují požadavkům kladeným na kulturu cestování. Mají koženkové lavice a nevhodnou opěrku zad.

Nové vozy budou mít pohodlnější sedačky, zlepší se vytápění a větrání. Částečně nízkopodlažní uspořádání zpřístupní regionální vlaky vozíčkářům a dalším osobám se sníženou možností pohybu. Bude možné v nich přepravovat jízdních kol nebo kočárky. Vyšší výkon má zajistit rychlejší dopravu a lepšit využití maximálních rychlostí na provozovaných trasách.

Podobně ČD už nyní modernizují vozy ze 60. let pro osobní, spěšné a rychlíkové vlaky. Úpravy provádí společnost Pars nova Šumperk a prvních 35 vozů by mělo vyjet ještě letos.

Dráhy vlastní asi 4500 osobních vagonů. Kromě toho provozují asi 930 elektrických a 1300 motorových lokomotiv. Nákladních vozů mají přes 36 000. Po české železnici jezdí také 95 elektrických souprav ČD a dalších asi 790 motorových vozů. Průměrné stáří vozů Českých drah je 25 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám