Hlavní obsah

Po americkém atentátu na Sulejmáního prudce zdražila ropa

Ceny ropy v pátek výrazně rostou, severomořský Brent je nejdražší od loňského září. Trh reaguje na zprávy, že Spojené státy při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. Narůstají tak obavy, že zostření napětí na Blízkém východě by mohlo zkomplikovat plynulost dodávek ropy na trh.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent.

Článek

Severomořská ropa Brent, která je považována za barometr vývoje cen ropy na světových trzích, po 09:00 SEČ přidávala 3,3 procenta na 68,40 dolaru za barel. Předtím se její cena krátce přiblížila hranici 69 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst skoro o tři procenta na 62,99 dolaru za barel.

Podle agentury Bloomberg jde o nejvýraznější zdražení ropy od loňských zářijových útoků na rafinérie v Saúdské Arábii. Po útoku také oslabily akciové indexy v Asii, v červených číslech otevírá i většina burz v Evropě. Na druhou stranu rostou ceny zlata, což je typická reakce nervozity investorů.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Velitel íránských elitních jednotek Sulejmání a několik dalších lidí zahynulo při útoku na konvoj u letiště v Bagdádu. Pentagon oznámil, že šlo o rozhodnou obrannou operaci, jejímž smyslem bylo ochránit americký personál působící za hranicemi a odradit Írán od dalších útoků.

Íránci vyšli do ulic. Velký národ pomstí hrozný americký zločin, hřímají vůdci

Blízký a Střední východ

„Rizika na straně nabídky zůstávají na Blízkém východě zvýšená. Můžeme vidět, že se dál zvyšuje napětí mezi Spojenými státy a bojovníky, které v Iráku podporuje Írán,“ řekl agentuře Reuters analytik Edward Moya ze společnosti OANDA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám