Hlavní obsah

Plzeňský Prazdroj od října zdražuje

Aktualizováno

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny některých piv v průměru o 3,7 procenta. Zdražení se dotkne především balených a čepovaných ležáků, které na trhu patří k dražším pivům. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nemění. Zdražení potvrdila mluvčí pivovaru Jitka Němečková. Prazdroj tak podle ní reaguje na zvyšující se náklady.

Foto: David W Cerny, Reuters

Výrobní linka Plzeňského Prazdroje

Článek

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily. Změnu cen největšího českého pivovaru v minulosti kopírovala většina tuzemských pivovarů.

Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované od října zdraží zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 koruny za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr.

„Cenu piva ovlivňuje více ukazatelů, neodvíjí se pouze od aktuální sklizně surovin, ale také od našich dlouhodobých smluv s dodavateli,” uvedla pro Novinky mluvčí pivovaru Jitka Němečková. „Konečnou cenu piva pak pro spotřebitele určují prodejci a provozovatelé restaurací a hospod na základě jejich cenové politiky,” dodala.

Ceny výčepních piv, takzvaných desítek, v sudech a tancích se nemění, u balených desítek se zvednou pouze u některých značek. Netýká se to značek Gambrinus a Radegast. Zdražovat nebudou ani cidery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám