Hlavní obsah

Plyn od října podraží až o 10 procent

• Aktualizováno

Další nepříjemná zpráva pro domácnosti. Plyn od října opět podraží. Ti, kteří tuto surovinu odebírají od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od října v průměru o 10,4 procenta více. E.ON také od října zdražuje, v průměru o pět procent.

Článek

Nejvíce tedy zdražení pocítí zákazníci RWE Transgas. Domácnost, která kromě vaření používá zemní plyn také na vytápění a ohřev vody, zaplatí průměrně o 349 korun za měsíc více. Lidem, kteří plyn užívají pouze k vaření, se měsíční výdaje zvýší v průměru o devět korun.

V dubnu ceny pro domácnosti vzrostly v průměru o 3,1 procenta, od července v průměru o 9,6 procenta.

Cena plynu je podle RWE ve vleku nepříznivého vývoje na světových trzích a rekordních cen ropy. "Při tvorbě nových cen se velmi negativně projevila i slábnoucí koruna, která prodražuje nákupy plynu. Naše nákupní ceny narostly jen za poslední měsíc o 12 procent," uvedl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop. Právě silná koruna údajně v minulých čtvrtletích mírnila růst cen plynu.

Zastavení růstu cen ropy je podle RWE dobrým příslibem do budoucnosti. Zároveň však je prý tento pozitivní trend znehodnocován oslabováním koruny.

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v Česku. Koncern má v Česku 2,3 milionu zákazníků a ovládá dvě desítky společností.

E.ON zdražuje méně

Domácnost, která odebírá plyn od společnosti E.ON a také plynem vytápí a ohřívá vodu, zaplatí průměrně o 150 korun za měsíc více. V červenci firma zdražila plyn v průměru o 15 procent. E.ON má zhruba 110 000 zákazníků především na jihu Čech.

"Nárůst cen je způsoben především vysokými cenami ropných derivátů a uhlí v předcházejících šesti měsících," uvedl mluvčí koncernu E.ON Vladimír Vácha. Od těchto cen se podle něj odvíjí rostoucí cena zemního plynu na světových trzích pro poslední čtvrtletí letošního roku. Růst cen prý podporuje také oslabující česká koruna.

Společnosti E.ON patří bývalá Jihočeská plynárenská (JČP), která ovládá čtyři procenta trhu, a má podíly v distribučních firmách se čtvrtinovým podílem na trhu s plynem. Zatím je koncern dvojkou na tuzemském trhu za ČEZ v elektřině a za RWE v plynu. Do budoucna ale E.ON chce svůj podíl na českém trhu s plynem zvýšit až na 20 procent. Firma hodlá získat přístup k některým zásobníkům s plynem, které zatím ovládá právě RWE, a poohlíží se i po jiných možnostech.

Kromě JČP vlastní E.ON ČR také necelých 50 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám