Hlavní obsah

Plesnivé ovoce a klamání. Obchody se ani při opakované kontrole nepoučily

Pracovníci zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zkontrolovali v uplynulých dnech 230 supermarketů v ČR, u nichž na přelomu let 2013 a 2014 zjistili 550 nedostatků. Kontroloři nyní zjistili, že asi polovina těchto prohřešků se znovu opakovala. ČTK to dnes řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Největší problémy měly obchody řetězců Billa (52 prohřešků), Ahold (48 prohřešků) a Tesco Stores (45 prohřešků).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

K tradičním problémům, které supermarkety neodstranily, patří ovoce a zelenina se stopami plísně, některé potraviny nejsou skladovány v dostatečně chladných prostorách, zboží je označeno klamavými údaji, například o zemi jeho původu. Některé řetězce například nabízejí víno z ciziny jako tuzemské.

Konkrétní provozovnu, která dopadla při kontrolách nejhůře, mluvčí inspekce neuvedl. "Skutečnost, že u téměř poloviny starých pochybení subjekty nepřijaly adekvátní opatření, je alarmující. Rozhodně na to budeme brát zřetel," uvedl Kopřiva.

Pokuty za 64 miliónů

Vedení řetězců totiž čeká správní řízení. Inspekce zohlední podle něj opakování chyb z minulosti při stanovení výše pokut. V roce 2013 SZPI pravomocně uložila řetězcům pokuty v celkové výši 64 miliónů korun. Ve srovnání s rokem 2012 byly o polovinu vyšší.

Na čtvrtém místě po supermarketech řetězců Billa, Ahold a Tesco Stores skončil s 33 prohřešky Kaufland, na pátém pak shodně se 17 prohřešky Penny Market a Spar.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Při současných kontrolách hodnotili inspektoři 302 vzorků potravin, z toho 298 na místě a čtyři v laboratoři. Nejčastější potíže mají obchody řetězců s dodržováním hygieny, nedodržováním jakosti zboží, se špatným označováním potravin, s okem viditelnou plísní na potravinách a s nabízením potravin s prošlou dobou použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám