Hlavní obsah

Plesnivé olomoucké tvarůžky stahují z prodeje

Právo, Novinky, mhr, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V části balení olomouckých tvarůžků z produkce společnosti A. W. v Lošticích na Šumpersku se objevila plíseň. Některé obchodní řetězce již přistoupily ke stahování části sortimentu z prodeje. Jedná se hlavně o malá balení syrečků a také tvarůžkové věnečky.

Foto: František Petrák, Právo

Olomoucké tvarůžky

Článek

„Na základě nevyhovujících senzorických vlastností byly minulý týden ve čtvrtek a v pátek ze všech prodejen Albert staženy Olomoucké tvarůžky věnečky šarže: 14/8/13, 20/8/13 a Olomoucké tvarůžky malé šarže: 13/8/13; 15/8/13; 16/8/13; 17/8/13; 19/8/13,“ potvrdila Novinkám Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, která v tuzemsku síť prodejen Albert provozuje.

Šarže uvádí datum spotřeby. Například šarže 13/8/13 značí datum spotřeby 13. srpna 2013. Lidé by tak závadné syrečky měli snadno poznat. „Zákazníci, kteří si uvedené zboží v prodejnách Albert zakoupili, mají možnost je vrátit s předložením účtenky,“ doplnila Urbánková.

„Uvedené zboží jsme ihned po zjištění stáhli z prodeje. Z důvodu, že se nedostatky tomuto výrobci nepodařilo ihned odstranit, rozhodl se k zásadnímu řešení, a to ke kompletní sanitaci výrobního závodu, včetně zracích sklepů a expedičních skladů – vše za dozoru Státní veterinární správy,“ uvedl pro Novinky mluvčí Kauflandu Michael Šperl. V současné době jsou dodávky olomouckých tvarůžků od tohoto výrobce podle Šperla stále pozastaveny.

„Mohu potvrdit, že některé šarže tohoto oblíbeného sýra jsme stahovali z celé sítě obchodů na základě informace od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. O uvedené skutečnosti jsme informovali spotřebitele na našich webových stránkách,“ informoval Novinky mluvčí společnosti Tesco Jiří Mareček.

„V momentě, kdy budeme mít potvrzení, že dodavatel celou záležitost vyřešil, jsme připraveni obnovit objednávky tohoto zboží,“ dodal Mareček.

Výskyt neušlechtilých plísní

Na závadné tvarůžky narazili i kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „Státní zemědělská a potravinářská inspekce v posledním období v maloobchodní síti zjišťuje zvýšený počet nevyhovujících šarží u produktu olomoucké tvarůžky. Jedná se zejména o výskyt (neušlechtilých) plísní ještě před uplynutím doby použitelnosti výrobku,“ uvedl pro Novinky mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V takových případech inspekce podle něj vždy obchodníkovi nařídí, aby stáhl z prodeje předmětnou nevyhovující šarži. „Zároveň tato zjištění SZPI předává k tomu příslušné Státní veterinární správě k došetření u výrobce,“ dodal mluvčí.

Něco jako kopřivka

Představitelé loštické firmy A. W. se k celé situaci příliš vyjadřovat nechtějí. Její jednatel Karel Hlaváček nicméně stahování části výrobků z prodeje potvrdil. „Nejde o nic dramatického. V běžném režimu firmy dochází občas ke stahování výrobku. Čas od času se to stane, když se vyskytne závada. Není to nic nenormálního. Odpovídá to bezpečnostním standardům,“ řekl Právu jednatel.

Nechtěl přitom spekulovat, jak mohlo k závadě na části tvarůžků dojít, zvláště když proces výroby v loštickém závodě odpovídá všem předpisům. „Je to asi jako v případě kopřivky. Člověk ji občas dostane a taky někdy neví, jak k ní přišel,“ dodal Hlaváček. Výroba tvarůžků podle něj zastavena nebyla.

ČTK informovala, že loštická společnost 19. července zastavila výrobu, aby dezinfikovala výrobní zařízení. Tento týden by výrobu měla opět spustit.

Krajská veterinární správa od letošního ledna zvýšila frekvenci kontrol u výrobce dvojnásobně, objevila se zde každé dva týdny. Výrobce podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna spolupracuje s dozorovým orgánem a poskytuje mu veškeré informace o opatřeních a zjištěních při kontrole výrobků. Zastavením výroby a komplexní sanitací provozovny prošel výrobce již letos v dubnu, připomněla ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám