Hlavní obsah

Platy českých manažerů nejsou v porovnání se světem nijak závratné

Čeští manažeři patří s 25 až 30násobkem průměrné mzdy ve světě spíše k těm hůře placeným. Nejvíce vydělávají američtí šéfové. Generální ředitelé 500 největších firem v USA průměrně vydělají 354krát více než jejich běžní podřízení. Vyplývá to z analýzy společnosti Stanton Chase International.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nejlépe jsou na tom tuzemští manažeři ve finančnictví, farmaceutickém a technologickém průmyslu, uvedl řídící partner Stanton Chase Jozef Papp.

"Generální ředitel české pobočky mezinárodní IT firmy si může za rok přijít i na pět až deset miliónů korun. Vedle velikosti a obratu firmy záleží také na zkušenostech a osobnosti kandidáta," dodal. K ředitelskému platu naleží také nejrůznější bonusy a benefity. Ročně může jít až o 40 až 50 procent celkového příjmu.

V Evropě jsou na tom velice dobře ředitelé v Německu, kteří berou 148krát vyšší plat, než je tamní průměr. Dokonce i v poměrně rovnostářské Francii si šéf velké firmy přijde na stodvacetinásobek běžné mzdy, zatímco jeho britský kolega se musí spokojit s ,pouhým' 84násobkem.

Švýcaři nejsou žádní rovnostáři

Pozornost vzbudilo loni v listopadu švýcarské referendum, v němž se obyvatelé země vyjadřovali k návrhu strany Mladých socialistů, aby generální ředitelé dostávali nanejvýš dvanáctinásobek minimální mzdy. Překvapivou většinou 65 procent Švýcaři tento návrh zamítli.

Ještě v roce 1984 brali švýcarští ředitelé šestinásobek průměrné mzdy, nyní je to už 43násobek. Zlou krev však vyvolávají platy šéfů pěti největších švýcarských firem přesahující více než 200krát celostátní průměr, který činí v přepočtu asi 180 000 Kč měsíčně.

Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2012 vydělávalo v ČR asi 30 000 mužů a 6000 žen více než 100 000 korun měsíčně hrubého. Nejčastěji jde právě o manažery na nejvyšších pozicích, zejména jde o generální, finanční a obchodní ředitele firem.

Hlavním cílem společnosti Stanton Chase International je budování profesionálních manažerských týmů pro klienty na celém světě. Společnost byla založena v roce 1990 a nyní působí v 72 pobočkách ve 42 zemích Asie, Evropy a Ameriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám