Hlavní obsah

Plastový tučňák ohrožuje zdraví dětí, varuje ministerstvo

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do tuzemských obchodů se dostala nebezpečná hračka tučňáka. Plastová figurka podle rozborů ministerstva zdravotnictví obsahuje nadměrné množství nebezpečných ftalátů. Ty mohou ohrozit hormonální rovnováhu dětí.

Článek

"Riziko látky pro děti spočívá v tom, že při vkládání hračky do úst, jejím olizováním či kousáním mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpínat na rtech a sliznici a mohou být společně se slinami konzumovány,“ vysvětlil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Podle něj tučňák obsahuje velké množství diisononylftalátu (DINP). Hračka pochází z Číny a z obchodů musí být stažena.

Tučňák je 13 centimetrů vysoký a má žlutobílou náprsenku a černožluté oči. Na etiketě u hračky je uvedeno, že výrobcem je společnost Wing Crown. Distributorem a prodejcem zboží v Česku je pražská firma Dráčik.

Co jsou to ftaláty:
Jedná se o estery kyseliny ftalové. Používají se jako změkčovadla při výrobě plastů. Mezi nejrozšířenější patří DEPH (di-2-etylhexyl ftalát), jenž je reprodukční a vývojovou toxickou látkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám