Hlavní obsah

Plán pro přijetí eura bude hotov příští rok

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podrobný plán pro přijetí společné evropské měny bude Česko znát nejpozději do konce příštího roku. Novinářům to v úterý řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza s tím, že zavádění eura proběhne ve třech etapách a platit by se jím mělo v ČR začít od ledna 2010.

Článek

Právě Prouza by měl stanout v čele Národní koordinační skupiny, která na celý proces přijetí společné měny bude dohlížet. Vláda by o jejím zřízení měla rozhodnout příští týden. Tím bude odstartována první etapa, během které kabinet přijme podrobný scénář přechodu na euro.

Česko už také rozhodne o termínu vstupu do kursového režimu ERM II, v rámci kterého musí minimálně dva roky před zavedením eura držet korunu v určitém rozpětí k euru. Odstartuje rovněž první vlna osvětové kampaně o výhodách eura. O její podobě však ministerstvo financí zatím nemá žádné představy. Tato etapa potrvá do půli roku 2007.

Ve druhé etapě, do 2. čtvrtletí 2009, se ČR bude snažit o splnění kritérií ERM II a začne připravovat legislativní změny zabezpečující vstup ČR do eurozóny. V následující fázi, do 31. prosince 2009, musí stát ve spolupráci s Českou národní bankou zabezpečit potřebné množství eurových bankovek a mincí. Bankomaty i platební terminály musejí být přeprogramovány na společnou měnu.

V poslední etapě, která má začít 1. ledna 2010, mají být postupně z oběhu staženy koruny. Jeden až dva roky pak bude podle ministerstva financí pokračovat dvojí oceňování zboží, v eurech a v korunách.

Rozhodnutí je na vládě

Také podle evropských analytiků, které v minulých dnech oslovila agentura Reuters, by se Česko mohlo připojit k eurozóně už v roce 2010. To podle jejich odhadů znamená o rok dříve než Slovensko a o dva roky než Polsko a Maďarsko. Předpokládané zpoždění v těchto zemích ekonomové zdůvodňují zatím slabým pokrokem v ekonomických reformách.

Rizikem pro termín v ČR může být podle nich neochota české vlády omezit rozpočtový deficit. Už dnes je ale jasné, že Češi nezačnou mezi novými členy Unie platit eurem jako první. Podle ankety Reuters by ho totiž Slovinsko, Estonsko a Litva měly zavést již od roku 2007, jak plánují. K ročnímu zpoždění by tam mohlo dojít v případě, že se jim nepodaří snížit inflaci pod limit stanovený Evropskou unií.

Kypr, Lotyšsko a Malta, nejmenší z desítky nových členů EU, by se měly přičlenit k zemím eurozóny o rok později. Všechny tyto země již vstoupily do mechanismu směnných kursů ERM II. Konečné datum přijetí eura v ČR stanoví na základě konzultace s ČNB vláda. Vstup Česka do eurozóny potom musí schválit Rada EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám