Hlavní obsah

Plán na případnou transformaci ČEZ se představí příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán na případnou transformaci polostátní energetické skupiny ČEZ se představí na další řádné valné hromadě společnosti v roce 2023. Žádné rozhodnutí o rozdělení ČEZ ale zatím nepadlo. Případná transformace firmy musí být prospěšná pro všechny akcionáře, řekl v úterý na valné hromadě ČEZ místopředseda představenstva firmy Pavel Cyrani.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případná transformace skupiny ČEZ počítá podle Cyraniho s přizpůsobením struktury skupiny ČEZ dvěma směrům, které si firma vytyčila při Vizi 2030 Čistá energie zítřka a zároveň požadavkům bank, které Skupinu ČEZ financují.

Jedná se o oddělení výrobních aktivit, které jsou významně dotčeny taxonomií, a o oddělení zákaznických aktivit, které taxonomií dotčené nejsou, uvedl.

Taxonomie vymezuje zdroje energie považované za vhodné pro ekologickou transformaci. Evropská komise mezi tyto zdroje nedávno dočasně zařadila i jádro a plyn.

Taxonomie výrazně ovlivňuje právě výrobní část energetiky. Například za udržitelné budou požadovány pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045.

Investice s ohledem na taxonomii jsou důležité kvůli nutnému odstavování například elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu.

Taxonomie se naopak netýká například společnosti ČEZ Prodej, která nabízí elektřinu a plyn konečným zákazníkům.

Fiala: Restrukturalizace ČEZ by mohla proběhnout do dvou let

Domácí

„Jedním z hlavních trendů v evropské energetice je stále častější diferenciace energetických společností na dvě oblasti – výrobní a zákaznickou, a to včetně přizpůsobení struktur společností,” řekl Cyrani.

„Dalším trendem je eliminovat závislost Evropy na ruském plynu, a také ropě i uhlí, a to vše při zajištění cenově přijatelné energie pro spotřebitele. Tyto trendy nyní reflektuje i aktualizovaná koncepce podnikatelské činnosti skupiny ČEZ s cílem maximalizovat hodnotu pro všechny akcionáře,” dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ve svém televizním projevu uvedl, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny.

Potvrdil tak podle oslovených odborníků spekulace o možném rozdělení energetické společnosti ČEZ na soukromou a státní část. Stát by získáním elektráren mohl ovlivňovat ceny elektřiny.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám