Hlavní obsah

Placení sKartou bude dobrovolné, výběry z bankomatů ČS zdarma

Novinky, svj
Aktualizováno

Vláda dospěla k dohodě s Českou spořitelnou (ČS) na tom, jakým směrem se bude dál ubírat ostře sledovaný projekt sKaret. Placení s nimi bude dobrovolné, důchody na ně povinně chodit nebudou a všechny výběry sKartou z bankomatů ČS budou zdarma. Po jednání s vedením České spořitelny a České pošty to v pátek ve Sněmovně oznámili předseda vlády Petr Nečas (ODS) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS), ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) a generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka (uprostřed) na tiskové konferenci výsledky jednání o změnách v systému sKaret

Článek

Projekt sKarty má být také přátelštější ke zdravotně postiženým občanům, nabídne více služeb zdarma a umožní čerpat sociální dávky složenkou.

Nečas a Müllerová se na tom shodli s generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou a generálním ředitelem České pošty Petrem Zatloukalem s tím, že sKarta je primárně průkazka, jejíž používání pro platby bude dobrovolné.

„sKartu je třeba vnímat jako průkazku, kterou se příjemci sociálních dávek budou prokazovat Úřadu práce,“ uvedl Nečas. Změny si podle něj vyžádají úpravu legislativy a modifikaci smlouvy s ČS, která podle premiéra byla při jednáních s vládou "velmi vstřícná". Vše by mělo v avizované podobě fungovat do konce května příštího roku.

Pro handicapované výběry zdarma i na pobočkách 

Novinkou je, že zdravotně postižení příjemci sociálních dávek mohou od pondělí zdarma vybírat peníze z sKarty v hotovosti na pobočkách ČS. Sociální karty jsou rovněž chráněny proti exekucím a podle premiéra se přes ně neplánuje žádná povinná výplata důchodů.

Výběry z bankomatu ČS byly dosud s výjimkou prvního v měsíci zpoplatněny šesti korunami, od ledna si banka za tyto transakce už žádný poplatek účtovat nebude. Výběr hotovosti z bankomatu jiné banky zůstane zpoplatněn 40 Kč.

sKartu má nyní už přes 160 000 lidí, jejím prostřednictvím dostali dávky v celkové výši zhruba jedné miliardy Kč. Podle vyjádření zástupců vlády i banky je systém plně funkční.

Česká spořitelna realizuje tento projekt pro stát bez nároku na odměnu, jediný výnos jí může plynout z případných plateb sKartou u obchodníků.

Uděláme maximum pro to, aby projekt byl přínosem pro stát, a aby přinesl vysoký užitek a pohodlí příjemcům dávek. Dohoda tuto ambici pomůže naplnit.
Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny

„Projekt sKarty je jedním z nejrobustnějších z technicky nenáročnějších projektů, jaký jsme kdy realizovali. Máme velkou radost, že po technické stránce vše běží naprosto hladce, a že sKarta bude výrazným příspěvkem k elektronizaci a zefektivnění státní správy,“ uvedl k dohodě se státem generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Banka podle něj „udělá maximum pro to, aby projekt byl jak přínosem pro stát, tak aby přinesl vysoký užitek a pohodlí příjemcem dávek“. „Jsem přesvědčen, že dohoda, kterou nyní máme, tuto ambici pomůže naplnit,“ dodal Kysilka.

I držitelé sKarty budou nyní moci čerpat sociální dávky přes složenky. „Do května 2013 připraví Česká spořitelna a Česká pošta doručování sociálních dávek poštovní poukázkou,“ informovala ministryně práce Müllerová.

„Je zjevné, že zachování výplaty dávek prostřednictvím poštovní poukázky je stále pro mnohé potřebné," doplnil generální ředitel České pošty Petr Zatloukal. Úhradu poštovní služby u lidí v hmotné nouzi bude podle něj nadále platit stát.

Úřady mají zohledňovat zdravotní stav a věk 

Úřady podle Müllerové budou také zohledňovat zdravotní postižení či věk příjemců dávek: „Naší snahou je maximálně jednoduchý postup předání sKarty, například by ji pracovníci Úřadu práce v důvodných případech mohli doručit přímo do domova seniorů nebo handicapovaným lidem.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí už podle Müllerové připravuje nutné legislativní změny. „Teprve na základě úpravy právních předpisů může dojít ke změně existujících smluv,“ konstatovala. Novely zákonů chce ministryně předložit do konce ledna.

Celkem se má vydat 1,2 miliónu sKaret. Kromě tohoto moderního elektronického způsobu výplaty, který se podle ministerstva práce osvědčil i jinde ve světě, zůstanou zachovány dříve zavedené nástroje: zasílání na jakýkoliv účet přes sKartu (první převod v měsíci po obdržení dávky zdarma) či složenkou.

Karta podle ministerstva znamená služby navíc, například výběr z bankomatu, platba kartou, výběr hotovosti u obchodníka (tzv. cashback) atd. Systém sKaret spravuje Česká spořitelna na základě výběrového řízení, které se uskutečnilo na konci roku loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám