Hlavní obsah

Pivovary Lobkowicz kupuje jejich ředitel, zaplatí téměř dvě miliardy

Většinu ve skupině Pivovary Lobkowicz Group (PLG), která vaří například značky Rychtář nebo Klášter, kupuje firma vlastněná generálním ředitelem skupiny Zdeňkem Radilem. Dosavadní majoritní vlastníci Palace Capital a GO Solar s Radilem podepsali smlouvu o převodu 79,4 procenta v PLG za 1,9 miliardy korun. PLG to ve čtvrtek uvedla na svém webu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pivo Lobkowicz

Článek

Prodej je podmíněn splacením celé kupní ceny do konce srpna.

Převzetí skupiny, do níž patří sedm regionálních pivovarů a loni vstoupila na burzu, by mělo být podle zprávy pro investory na webu financováno kombinací dluhu a vlastního kapitálu od několika finančních institucí a soukromých investorů. "Pokud nebude kupní cena zaplacena v dané době, transakce bude ukončena a převod akcií se nevypořádá," uvedla PLG.

Akcie PLG na pražské burze hodinu po zahájení obchodování rostly o 8,38 procenta a prodávaly se za 194 korun.

Palace Capital podnikatele Martina Burdy v současnosti vlastní 53,2 procenta akcií PLG, v majetku GO Solar, jejímž jednatelem je finančník Gregorz Hóta, je 26,2 procenta. Podíly by se podle podepsané smlouvy měly převést na společnost Lobkowiczký pivovar, kterou vlastní Radil. Pokud se firma Lobkowiczký pivovar stane majoritním akcionářem PLG, zahájí podle zprávy pro investory povinnou nabídku odkupu akcií.

Oslabení rublu zasáhlo vývoz

Do skupiny PLG patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a také Rychtář, kde skupina koncem loňského roku navýšila svůj podíl ze 70 na 100 procent. Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu.

V loňském roce PLG snížila čistou ztrátu o třetinu na 49,1 miliónu korun. V letošním prvním čtvrtletí zvýšila tržby meziročně o 1,1 procenta na 243,5 miliónu korun. Na českém trhu tržby PLG vzrostly o tři procenta, naopak za vývoz piva do zahraničí jí tržby klesly téměř o desetinu, hlavně kvůli oslabení ruského rublu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám