Hlavní obsah

Pivo, víno, maso, ovoce. Zdražování v Česku nabírá na rychlosti

• Aktualizováno
Novinky, bož

Zdražování v Česku a snižování hodnoty úspor zase nabralo na rychlosti. V červnu spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 3,3 procenta, ve srovnání s květnem potom poskočily o 0,6 procenta.

Článek

„K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly ve srovnání s loňským červnem o více než o 12 procent, ceny piva a vína byly vyšší o více než 5 procent,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny mouky vzrostly meziročně o 12,9 procenta, vepřového masa o 10,2 procenta, uzenin o 11,6 procenta, ovoce o 27,2 procenta a cukru o 15,9 procenta.

Oproti květnu mezi potravinami zdražovaly především ceny ovoce o 1,9 procenta, brambor o 7,3 procenta, sýrů a tvarohů o 1,3 procenta.

Česko už nemá nejvyšší inflaci v EU, předběhlo ho Polsko

Ekonomika

„V ekonomice se začínají projevovat inflační tlaky dříve, než jsme očekávali. I když je červnový meziroční výsledek výrazně ovlivněn růstem cen v oddílech tabákových výrobků a alkoholických nápojů, předpokládám, že růst cen zejména potravin bude i nadále pokračovat,” uvedla ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

„Inflace může být problémem už letos, protože ji bude doprovázet pokles mezd, takže lidé budou mít reálně v peněženkách méně,” dodala.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám