Hlavní obsah

Pivo v restauraci není zboží, ale služba, tvrdí Babišův úřad ke směrnici EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce při svém plánu převést pivo točené v restauracích do snížené sazby DPH využít kličku, která mu umožní obejít směrnici EU z roku 2006. Ta zařazení alkoholických nápojů do snížené sazby zapovídá. Snížit sazbu DPH je ale možné u restauračních a cateringových služeb, a tak ministerstvo přišlo s argumentem, že pivo točené v restauraci není zboží, nýbrž služba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš 16. května 2014 na Letné, kde byl zahájen pivní festival.

Článek

Ministerstvo financí chce navrhnout snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. U podávaných jídel a nealkoholických nápojů by se daň snížila na 15 procent.

Směrnice EU číslo 112 z roku 2006 výslovně povoluje v příloze III zavést do snížené sazby DPH potraviny a nápoje „s výjimkou alkoholických“. Tatáž směrnice se ovšem později dočkala novelizace, která v poněkud komplikované definici sníženou sazbu povoluje u restauračních služeb, a to i bez vyloučení podávání alkoholu. Tím se nyní ministerstvo ohání.

Ministerstvo: Na restaurační službu to jde

„Snížení sazby DPH u sudového piva je v plném souladu se směrnicí EU o DPH, podle které je možno aplikovat sníženou sazbu daně na položku restaurační a cateringové služby, přičemž je na volbě každého členského státu, zda z této položky vyloučí dodání (alkoholických nebo nealkoholických) nápojů,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Je nutné zdůraznit, že směrnice zakazuje použití snížené sazby DPH na dodání piva jako zboží, nikoliv však na podávání piva v rámci restaurační služby,“ dodal mluvčí.

Restaurační a cateringové služby ve směrnici figurují v příloze jako bod 12a, který v ní nefiguroval od počátku, ale byl přidán později. Jeho využití v případě točeného piva, které by navíc mělo jinou sazbu (10 %) než ostatní restaurační služby (jídlo, nealko – 15 %) se jeví jako krkolomné.

Daňový expert KPMG Petr Toman se přesto domnívá, že by tento způsob měl ministerstvu projít. „Pokud využijí tu kategorii restauračních služeb, tak by to zřejmě bylo v souladu se směrnicí, která ten alkohol neřeší,“ řekl Novinkám Toman.

Babišův úřad tvrdí, že snížením DPH hodlá restauracím a hospodám částečně kompenzovat náklady v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb.

Sám ministr Babiš na Twitteru uvádí, že opatření má podpořit živnostníky, ale z nich uvádí jen provozovatele hospod. V reakci na jeho tweet se uživatelé ptají, jak podpoří jiné živnostníky, kteří pivo nečepují. „Moje matka má malý krámek s textilem. Snížíte jí DPH u spodního prádla?” ptá se uživatel Petr.

Sazba DPH na pivo v Evropské unii
Země EUSazba DPH na pivo (v %)
Belgie21
Bulharsko20
ČR21
Dánsko25
Německo19
Estonsko20
Francie20
Chorvatsko25
Irsko23
Itálie22
Kypr19
Lotyšsko21
Litva21
Lucembursko17
Maďarsko27
Nizozemsko21
Rakousko20
Polsko23
Portugalsko23
Rumunsko24
Slovinsko22
Slovensko20
Finsko24
Švédsko25
Velká Británie20
Zdroj: EU

Anketa

Považujete případné zařazení piva do snížené sazby DPH za vhodné systémové opatření?
Ano
58,7 %
Ne
41,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2443 čtenářů.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš chce nižší daň na točené pivo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. U podávaných jídel...

Výběr článků

Načítám