Hlavní obsah

Pistácie z Íránu jsou zdraví nebezpečné, zjistila inspekce

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve výrobku s obchodním názvem "Pistácie pražené solené" původem z Íránu nadlimitní množství aflatoxinů, čímž je ohroženo zdraví konzumentů. Uvedla to Romana Kadaňková z oddělení komunikace SZPI.

Článek

Aflatoxiny jsou jedním z druhů mykotoxinů produkovaných některými druhy plísní a patří mezi nebezpečné látky ohrožující lidské zdraví. Napadají především suché skořápkové plody, tedy například různé druhy oříšků, a dále například i některé obiloviny.

Dodavatelem zmíněné potraviny je společnost ENCINGER se sídlem v Bratislavě, která pistácie dodala společnosti Kaufland Česká republika v celkovém množství 1620 kilogramů.

Společnosti Kaufland Česká republika inspekce nařídila stáhnout potravinu z oběhu ve všech provozovnách. Vzhledem k datu minimální trvanlivosti (3. června 2011) mohou mít spotřebitelé kontaminované pistácie stále doma. S ohledem na zjištěný obsah aflatoxinů SZPI v žádném případě nedoporučuje jejich konzumaci.

Informace o případu byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na podobné výrobky upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám