Hlavní obsah

Piloti ČSA ukončili stávkovou pohotovost

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Piloti ČSA se dohodli s vedením firmy a ukončili stávkovou pohotovost. Podle dohody mezi odbory a vedením společnosti se počty pilotů v Českých aeroliniích sníží o stovku, o stejně tolik se navýší počet pilotů v dceřiné Holidays Czech Airlines. Ta bude přednostně zaměstnávat piloty, kteří dobrovolně odejdou od aerolinií.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Odbory se s vedením firmy navíc dohodly, že k případnému narovnání škod způsobených stávkou se zatím nebudou vyjadřovat. Na společném brífinku o tom informovali šéf představenstva ČSA Philippe Moreels a prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Peter Žmolík.

„Piloti dále dostali garance spoluúčasti zástupce CZALPA při procesu vstupu strategického investora do společnosti a deklarovali zájem o sociální smír v Českých aeroliniích. Dohoda obou stran potvrzuje, že se situace v Českých aeroliniích uklidnila. Zároveň je to zpráva pro cestující, že jejich lety budou nejen v období silného vánočního provozu, ale i dalších týdnech nového roku odbavovány v souladu s platným letovým řádem,“ shodli se představitelé firmy se zaměstnanci.

V budoucnu by také nemělo docházet k významné redukci obchodních aktivit ČSA a zásadnímu omezování sítě pravidelných linek.

"O tunelování řeč nebyla"

Piloti zahájili protesty na přelomu listopadu a prosince, nesouhlasili se strategií převádění letadel z Českého aeroholdingu do Holidays Czech Airlines. Piloti nenastupovali do práce a některé lety byly zrušeny. Vedení ČSA označilo stávku za nezákonnou a pohrozilo vymáháním náhrady škod. Posléze se piloti vrátili do práce, ale vyhlásili stávkovou pohotovost.

„CZALPA neměla nikdy v úmyslu spojovat současné vedení ČSA

a Českého aeroholdingu s korupčními praktikami, které byly později v médiích označovány jako tunelování společnosti. Vedení ČSA na druhé straně rozumí oprávněným obavám CZALPA a jeho členů o zajištění budoucnosti ČSA. Obě strany si jsou vědomy, že mediální přestřelky situaci hrotily,“ uvádějí nyní nedávno znepřátelené tábory.

Reklama

Výběr článků

Načítám